{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klub Bošnjaka stavio veto na spornu Deklaraciju NSRS-a

F
FENA
27.4.2015. u 16:39
24
81
Klub Bošnjaka stavio veto na spornu Deklaraciju NSRS-a
24
Klub Bošnjaka stavio veto na spornu Deklaraciju NSRS-a
Foto: Arhiv
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) pokrenuo je danas mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koja je 17. aprila usvojena u Narodnoj skupštini, potvrdio je za Fenu šef ovog kluba Mujo Hadžiomerović.
Pojasnio je da je ova deklaracija, u kojoj se tvrdi se neće prihvatiti odluka Ustavnog suda BiH eventulnom o osporavanju 9. januara kao Dana RS-a, sporna jer se njome zakonodavna vlast miješa u rad pravosudnih institucija u BiH.

Hadžiomerović je naglasio da je Klub Bošnjaka iskoristiti sve ustavne i pravne mogućnosti osporavanja usvojene Deklaracije.

Podsjetio je da i Ustav RS-a propisuje konstituivnost sva tri naroda u RS-u, te da se Bošnjaci ne mogu prepoznati u proslavi 9. januara, kao ni u vjerskim obilježavanjima tog datuma u RS-u.

Osnov za usvajanje ove deklaracije u Narodnoj skupštini je zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost pojedinih članova Zakona o praznicima RS-a, kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske.

Za deklaraciju je glasalo 63, a protiv je bilo troje poslanika.

Srpski poslanici u parlamentu RS-a su podržali Deklaraciju, a protiv su bili parlamentarci Koalicije “Domovina”.

Klub Bošnjaka je na današnjoj sjednici ocijenio kao neprihvatljiv i zaključak koji je usvojen uz Izvještaj Odbora Narodne skupštne RS-a za bezbjednost i Odbora za boračko – invalidsku zaštitu o održanoj Zajedničkoj tematskoj sjednice pod nazivom "Rad Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine i drugih institucija po pitanju procesuiranja ratnih zločina“.

Hadžiomerović je napomenuo za Fenu da se u tom zaključku tvrdi da Sud i Tužilaštvo BiH ne procesuiraju osumnjičene za zločine na Srbima, jer uopće nije ni razmatrana informacija o radu tih pravosudnih institucija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: