BiH
70

Klub Bošnjaka stavio veto na odluku o referendumu u RS-u

Piše: N. N.
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske stavio je danas veto na odluku Narodne skupštini RS o referendumu u ovom entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Šef bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović potvrdio je za Klix.ba da je taj klub pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer smatraju da je neprihvatljivo da entitet osporava pravosudne institucije države.

Bošnjački klub će, kako je istakao, iskoristiti sva pravna sredstva da bi osporio za njih neprihvatljivu odluku o referendumu te dokazao da su Sud i Tužilaštvo institucije formirane u skladu s Ustavom BiH.

Hadžiomerović kaže kako je ova odluka u Klubu Bošnjaka donesena jednoglasno, te se nada da bi na sjednici Vijeća naroda mogli dobiti podršku i od još nekih delegata, prvenstveno onih iz Kluba Hrvata. Danas je Klub Hrvata donio odluku da ne pokrene pitanje zaštitie vitalnog nacionalnog interesa glede raspisivanja referenduma, a Hadžiomerović kaže da je takva odluka za žaljenje.

"Ipak, kako su mi rekli, tu odluku Kluba Hrvata nisu podržala tri člana i ja očekujem da na sjednici Vijeća naroda oni budu uz nas", kaže Hadžiomerović.

On je najavio i da će Klub Bošnjaka zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu u RS, koji je izglasan 2010. godine, jer smatraju da za taj akt nema uporišta u Ustavu RS-a.

Hadžiomerović je rekao i da će, ukoliko Ustavni sud RS odbije veto Bošnjaka, tražiti da se o odluci o referendumu izjasni i Ustavni sud BiH.

Kada je prvi put donesena odluka o raspisivanju referenduma Ustavni sud RS je odbio zahtjev Kluba Bošnjaka. Hadžiomerović kaže da ni sada ne očekuju mnogo od Ustavnog suda RS jer taj sud radi prema neustavnom pravilniku.

"Njihovim pravilnikom predviđeno je da za izglasavanje vitalnog nacionalnog interesa treba pet glasova, a Ustav RS predviđa da je dovoljno dva iz jednog konstitutivnog naroda", kaže Hadžiomerović.

Procedura sada nalaže da će veto Bošnjaka na odluku o referendumu u RS razmatrati Vijeće naroda, a ukoliko se stavovi ne usaglase zasjedat će i Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a.

Ukoliko ni tada ne bude dogovora, konačan stav dat će Ustavni sud RS.

Tek kada se iscrpe sve ove aktivnosti, odluka o referendumu bi i zvanično stupila na snagu.