BiH
0

Deklaracija o ustavnosti Zakona o praznicima RS ide pred Ustavni sud RS

Klix.ba
Mujo Hadžiomerović
Mujo Hadžiomerović
Članovi Zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a za usaglašavanje zakona, propisa i akata na današnjoj sjednici nisu postigli dogovor o tome da li Deklaracija povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a u Ustavnom sudu BiH ugrožava vitalne nacionalne interese Bošnjaka, pa će konačnu riječ o ovom pitanju dati Ustavni sud RS.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović naveo je da su na sjednici Zajedničke komisije "funkcionisali politički mišići Narodne skupštine". On je ponovio da je deklaracija suprotna Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i Ustavu BiH i da Ustav RS propisuje konstitutivnost sva tri naroda u RS. Naglasio je da se Bošnjaci ne mogu prepoznati u proslavi 9. januara, kao ni u vjerskim obilježavanjima tog datuma.

"Član 5. deklaracije, u kojem se navodi da RS neće poštovati i provoditi odluku Ustavnog suda BiH u slučaju da apelacija Bakira Izetbegovića na Zakon o praznicima RS bude usvojena sa stanovišta prava, nanosi ogromnu štetu BiH", istakao je Hadžiomerović.

On je izrazio skepsu da će Ustavni sud RS u razmatranje uzeti zahtjev Kuba Bošnjaka o povredi nacionalnog interesa, jer je prema ranijoj praksi odbijao da razmatra političke akte. Hadžiomerović je pojasnio da je Ustavni sud RS dio procedure koja se mora proći kako bi se moglo nastaviti dalje pravno djelovanje.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS 27. aprila pokrenuo je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na ovu spornu deklaraciju, u kojoj se tvrdi da se neće prihvatiti odluka Ustavnog suda BiH o eventualnom osporavanju 9. januara kao Dana RS, a koja je 17. aprila usvojena u Narodnoj skupštini RS. Povod za usvajanje deklaracije u Narodnoj skupštini RS je zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost pojedinih članova Zakona o praznicima RS, kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan RS. Deklaraciju su u Narodnoj skupštini RS podržali poslanici srpskih parlamentarnih stranaka, a protiv su bili parlamentarci Koalicije "Domovina".

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković je danas ponovio da je NSRS ovom deklaracijom zauzela politički stav i da apelacija Izetbegovića nema osnova i srpski poslanici ostaju pri tom dokumentu.