BiH
8

U skupštini RS-a danas glasanje o spornoj deklaraciji

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) danas će glasati o svim obrađenim tačkama dnevnog reda trodnevnog zasjedanja, među kojima je i sporni Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Srpski poslanici u entitetskom parlamentu su jednoglasni u podršci usvajanju deklaracije te smatraju da je ona politički stav na zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost pojedinih članova Zakona o praznicima RS-a, kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske.

Tvrde da se njome ne negira presuda Ustavnog suda BiH, jer ona nije ni donesena, a da je Zakon o praznicima RS-a već prošao "provjere" te da nema osnova za osporavanje 9. januara kao Dana Republike i da to neće biti ni prihvaćeno.

S druge strane, bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini RS-a su ukazali da parlament nije ni trebao da razmatra ovo pitanje, da ne treba prejudicirati odluke Ustavnog suda BiH, jer to može izazvati pritisak na nepristrasan rad pravosuđa u BiH.

I Vijeće naroda RS-a razmatrat će ovu deklaraciju, a ukoliko bude usvojena u Narodnoj skupštini RS-a već je izvjesno da će Klub Bošnjaka biti protiv njene potvrde.

Na predloženu deklaraciju reagirao je i OHR, Delegacija Evropske komisije i Ambasada SAD-a u BiH, uz poziv poslanicima da je ne usvajaju.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je pozvao poslanike u Narodnoj skupštini RS-a da pokažu privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu tako što će se suzdržati od usvajanja deklaracije kojom se negira autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ukazao je da posebno zabrinjava to što je njome izražava namjera da se ne provodi predstojeća odluka Ustavnog suda u predmetu koji se tiče Zakona o praznicima RS-a, kao i da se preispitaju ranije donesene odluke Ustavnog suda BiH, saopćeno je iz OHR-a.

U predloženoj deklaraciji se navodi da Narodna skupština ističe da je osporavanje odredaba članova Zakona o praznicima RS-a u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine "isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta RS-a i dejtonskog ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine."

Narodna skupština smatra, navodi se u tom dokumentu, da su praznici RS-a utemeljeni na načelu "nediskriminacije i da ne ugrožavaju nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost ni jednog od tri konstitutivna naroda i da odgovaraju univerzalnim vrijednostima, evropskim tekovinama i iskustvima".

Navodi se i da se "neće ukidati Dan Republike, ukoliko bi Ustavni sud Bosne i Hercegovine eventualno donio odluku kojom se dva člana Zakona o praznicima Republike Srpske proglašavaju neustavnim“.