BiH
22

Izetbegovićev prijedlog izazvao buru u NSRS: Praznici u RS-u ujedinili poziciju i opoziciju

Piše: G. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prijedlog Deklaracije o zahtjevu za ocjenu ustavnosti praznika u RS, koju je Ustavnom sudu BiH podnio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, izazvao je danas u Narodnoj skupštini RS veliku buru i mnogo polemika. Na jednoj strani našli su se pozicija i opozicija, a na drugoj - bošnjački poslanici.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović je istakao da će NSRS Deklaraciju donijeti kao politički akt koji će biti odgovor na politički potez Izetbegovića.

"Deklaraciju su radili ljudi od struke i nadamo se da će ona imati podršku svih predstavnika RS koji će u BiH biti u prilici da brane Dan RS kao praznik. Praznici RS zasnovani su na načelu nediskriminacije, najvećih međunarodnih i evropskih vrijednosti. Ni u ustavu ni u zakonskim rješenjima, 9. januar, Dan RS, ne povezuje se sa Svetim Stefanom niti bilo kojim vjerskim praznikom. To je povodom zahtjeva Ustavnom sudu BiH potvrdila i Venecijanska komisija. Poništenje bi bilo negiranje nastanka i postojanja RS, što bi bilo potpuno neprihvatljivo. Pomenuti zahtjev napisan je uvredljivim jezikom i izražava nepormiljivu odbojnost prema postojanju i ravnopravnosti entiteta BiH", izjavio je Čubrilović.

Potpredsjednik NSRS Senad Bratić istakao je da je veoma opasno da se zakonodavna vlast miješa u izvršnu i sudsku.

"Mislim da je ovo ishitreno i mislim da ne treba prejudicirati odluku Ustavnog suda BiH po pitanju zahtjeva za ocjenu ustavnosti praznika u RS. Čini mi se da se ovdje poranilo i to može izazvati pritisak na nepristrasnost i nezavisnost u radu sudova i mislim da to nama ne treba. Svi smo upućeni jedni na druge i moramo krajnje odgovorno ove stvari da posmatramo. Podneseni zahtjev ne dovodi u pitanje poziciju RS. Nije predmet podrivanja ustavnosti RS, niti Dejtonskog sporazuma. Sud ne cijeni historijske događaje, već ustavnost ovog zakona", kaže Bratić.

Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić istakao je da svi političari trebaju "zajedno igrati u reprezentaciji RS kada su u pitanju nacionalni interesi i da tu nema derbija klubova".

"Bitno je da pomenutom Deklaracijom nijednog građanina u RS ne ugrožavamo. Pored teksta o Danu RS nigdje ne stoji tekst da je to vjerski praznik i to je samo stvar poklapanja. RS je najdemokratskija na Balkanu u svom odnosu prema pripadnicima svih nacionalnih i vjerskih opredjeljenja. Zašto nema apelacije o vehabijama i zašto se neke druge stvari koje su mnogo opasnije i predstavljaju mnogo veće prijetnje guraju pod tepih", pitao je Stevandić.