Pres konferencija SDU BiH
2

Kljujić: Sukob u SDP-u mogao bi još više unesrećiti državu

Piše: N. Jamaković
"Unutarstranački sukob SDP-a u pogledu usvajanja državnog budžeta mogao bi dodatno unesrećiti kompletnu državu", kazao je na pres konferenciji u Sarajevu član Predsjedništva SDU BiH Stjepan Kljujić, koji će na predstojećim izborima biti kandidat ove stranke za gradonačelnika Sarajeva.
Stjepan Kljujić: Kulminacija krize (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Stjepan Kljujić: Kulminacija krize (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Kulminacija krize u našoj zemlji nastala je neusvajanjem državnog budžeta, koji se svugdje u svijetu usvaja dva mjeseca prije nove godine, a kod nas to nije slučaj ni nakon puna četiri mjeseca u budžetskoj godini. Poseban je problem što je usaglašen prijedlog minimalnog budžeta za osnovne potrebe, što je pokazalo da nema snaga koje bi donijele razvojni budžet s projektima predviđenim za razvoj i jačanje institucija", rekao je Kljujić.

Upitna funkcionalnost države

"No, i takav kakav je, budžet nam je neophodan kako bi država funkcionisala i svako dodatno odugovlačenje dovodi u pitanje njenu funkcionalnost. Stoga smatram da bi unutarstranački sukob u SDP-u, između Zlatka Lagumdžije i Željka Komšića u vezi s budžetom, mogao dodatno unesrećiti kompletnu državu. Jer, puno je bitnije da država ima budžet nego to hoće li prvih 100 ljudi u državi imati manju plaću", zaključio je Kljujić.

Potpredsjednik SDU BiH Miro Lazović je govorio o tome da će ova stranka insistirati na temeljitoj izmjeni Aneksa 4 Ustava BiH, kako bi bile eliminirane diskriminatorske odredbe. "Ne želimo pristati na pojednostavljivanje iz RS-a, kojim se predlaže da se ukine etnički prefiks te da se bira jedan član Predsjedništva BiH iz RS-a a dvojica iz FBiH, jer bismo u tom slučaju opet imali istu situaciju prema kojoj Srbin ne može biti izabran za Predsjedništvo glasovima iz Federacije BiH, niti bi Bošnjaci i Hrvati mogli biti birani za tu instituciju u RS-u. Kroz izmjene Ustava mi želimo da pripadnici ostalih imaju jednaka prava kao i pripadnici konstitutivnih naroda u ovoj zemlji. Time ćemo osigurati poštivanje ljudskih prava, a podsjećam da je implementacija presude u slučaju Sejdić-Finci jedan od uslova koje BiH mora ispuniti na putu ka EU, a to ne rješavamo evo već dvije godine", kazao je Lazović.

Stjepan Kljujić, Nermin Pećanac i Miro Lazović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Stjepan Kljujić, Nermin Pećanac i Miro Lazović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
On je dodao i kako je porazna činjenica da smo taoci šest vladajućih stranaka koje odlučuju o bitnim stvarima u zemlji, umjesto da se to radi u parlamentarnoj proceduri.

Neravnopravan položaj na izborima

Predsjednik SDU BiH Nermin Pećanac je istakao kako će se stranka boriti da kriminal ne bude logistika vladajućim strankama u izbornoj kampanji. Stoga je pozvao pravosudne institucije i Centralnu izbornu komisiju da reaguju na napise u medijima i podastiranje dokaza o tome da je Narodna stranka Radom za boljitak kupovala i kupuje glasove na izborima te je naglasio da SDU predlaže da članice platforme isključe tu stranku iz koalicije i njene lidere iz vlasti na federalnom nivou. Također, dodao je kako SDU traži da se provede revizija u Ministarstvu poljoprivrede FBiH, na čijem je čelu Jerko Ivanković Lijanović iz Narodne stranke Radom za boljitak.

"Mi to tražimo ne zato što smo protiv neke stranke, nego zato da bismo svi imali ravnopravan položaj na izborima, a ne da se izborne kampanje finansiraju novcem poreskih obveznika koji krčme stranke na vlasti", naveo je Pećanac, naglašavajući kako se ovih dana govori i o tome da je HDZ 1990 dobijao novac iz crnih fondova HDZ-a Hrvatske, što je još jedan razlog da se povede računa o djelovanju stranaka tokom predizborne kampanje.