BiH
29

SDU poziva OHR da donese odluku o prijevremenim općim izborima

FENA
Nermin Pećanac
Nermin Pećanac
Socijaldemokratska unija (SDU) BiH pozvala je danas na konferenciji za medije OHR i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da donese odluku o raspisivanju prijevremenih općih izbora koji bi trebali biti održani zajedno s predstojećim lokalnim izborima, a zbog, kako su naveli, teške političke situacije u BiH.

Predsjednik SDU-a BiH Nermin Pećanac kazao je danas novinarima da, s ovakvim stanjem u političkoj situaciji u BiH, neće pogriješiti ako kaže da dolazi "upitanje i sam opstanak BiH", podsjećajući da je SDU i ranije upozoravala da vladajuća koalicija nema jasan program nego je "foteljaška koalicija".

"Ne postoji jasan plan za borbu protiv korupcije i siromaštva, za smanjenje broja nezaposlenih, dobili smo amortiziran sindikat koji je prvi put u historiji potpisao sporazum o saradnji s vladajućim strankama", pojašnjava Pećanac.

Prenoseći stav SDU-a naglašava da ukoliko ne postoji zakonsko uporište za raspisivanje prijevremenih općih izbora uz predstojeće lokalne izbore, tu odluku treba da donese OHR da bi se građanima dala prilika da odgovornije pristupe svojoj građanskoj dužnosti vodeći se već viđenim teškim političkim previranjima.

Pećanac je, govoreći o izjavi lidera Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatka Lagumdžije da je došlo do bankrota "platformačke politike", dodao da to vjerovatno znači i "bankrot takozvane velike šestorke".

Ukoliko se ovakvo stanje nastavi, a situacija dodatno zakomplicira uvođenjem nove stranke u platformu te izbacivanjem Stranke demokratske akcije (SDA), potpredsjednik SDU Miro Lazović smatra da će se u naredne dvije godine nastaviti agonija bh. društva.

"Dešavanja u parlamentu i izvršnoj vlasti samo su refleksija onoga što se dogovore lideri šest političkih stranaka zbog čega se postavlja pitanje da li su nam potrebni ikakvi izbori ili bismo samo trebali birati predsjednike tih stranaka", dodaje Lazović.

U SDU-u smatraju da je vlast izgubila orijentaciju dodatno se zadužujući kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zbog čega se BiH može naći u situaciji kako što je sada Grčka, a član Predsjedništva SDU-a Stjepan Kljuić tvrdi da su vlasti demotivirale najmoralnije ljude u BiH za djelovanje u društvenoj i političkoj sferi.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDUBiH Sarajevo Emir Zlatar naglasio je da su 3,5 miliona građana BiH "taoci bolesnih ambicija šest političkih lidera", dodajući da se uspostavljanjem vlasti na nivou Federacije BiH još više zakomplicirao status Hrvata u BiH.

Na kraju su zaključili da SDU ima kvalitetne ljude koji imaju viziju izlaska iz ovakvog stanja države BiH, koja je u 2011. godini označena kao zemlja s izuzetnim problemima.