BiH
6

SBiH: Vanredni izbori su jedino rješenje za krizu u BiH

FENA
Amer Jerlagić
Amer Jerlagić
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) smatra da je jedino rješenje za aktuelnu i do sada najtežu političko-ekonomsku situacije u BiH raspisivanje vanrednih općih izbora koji bi trebali biti održani zajedno s lokalnim izborima 8. oktobra.

Na pres-konferenciji ove stranke istaknuto je da se BiH od 2010. godine nalazi u stalnom konstituiranju i rekonstrukciji vlada na svim nivoima, a za to su kako kažu odgovorni SDPBiH, SDA, HDZBiH, HDZ 1990, SNSD, SDS, NSRzB, SBBBiH i HSPBiH.

Generalni sekretar Stranke za BiH Salem Halilović kazao je da ove stranke učestvuju u svojevrsnoj sapunici u kojoj svako svakome može i ne može biti partner, a to najviše ide na štetu BiH i njenih građana zbog zastoja u donošenju važnih zakona.

Izrazio je i stav da se mediji i građani ponašaju kao da su pod jakim sedativima te su nijemi i gluhi na dešavanja u zemlji u kojoj se predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija vodi igru "svaka igra, svaka dobija" koja je za Halilovića neozbiljna i opasna.

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić kazao je novinarima da su predstavnici stranaka, koje žele rekonstrukciju Federalne vlade, pokušali razjediniti Klub SBiH i tako pronaći najslabiju kariku koja bi se pridružila glasovima za smjenu Vlade i dodaje da se to neće dogoditi.

Naglasili su da je SBiH jedina prava opoziciona stranka u BiH te da njihovih sedam poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH neće glasati za smjenu Federalne vlade, jer Klub SBiH u ovom parlamentu djeluje jedinstveno.

Potpredsjednik SBiH Gradimir Gojer ističe da u BiH vlada etnokratija kojoj se niko ne može oduprijeti dodajući da "dva entiteta Lagumdžistan i Dodikistan od BiH iz sata u sat prave Apsurdistan".

Gojer smatra i da su predstavnici stranaka napravili veleizdaju prema povratnicima u Republiku Srpsku te da su dvije socijaldemokratske stranke (SDP i SNSD) učinile najviše poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma na srbizaciji BiH radeći tako na procesu disolucije.

Istaknuo je i da je u BiH liderokratija zamijenila demokratiju, a govoreći o prijedlog Narodne stranke Radom za boljitak za formiranje vlade narodnog jedinstva, Gojer ističe da je BiH potrebna vlada narodnog spasa.

Na kraju su potcrtali da se BiH nalazi u teškoj ekonomskoj krizi te da Federaciji BiH prijeti bankrot budući da u budžetu nedostaje, po riječima Jerlagića, oko 850 miliona KM.