BiH
1

SDP, SBB, SBiH i SDA će nastaviti lobirati za izmjenu Izbornog zakona BiH

FENA
Foto: AA
Foto: AA
Lideri četiri parlamentarne stranke - SDA, SDP, SBB i SBiH Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, Fahrudin Radončić i Amer Jerlagić usaglasili su se na današnjem sastanku u Sarajevu da će nastaviti lobirati za izmjenu Izbornog zakona BiH kako bi se omogućilo svima koji su imali prebivalište u Srebrenici 1991. godine da glasaju na lokalnim izborima u tom gradu, bez obzira na etničku pripadnost ili trenutno mjesto prebivališta.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić istaknuo je na konferenciji za medije po završetku sastanka da je također dogovoreno tražiti od Centralne izborne komisije, svih nadležnih institucija i međunarodnih organizacija reviziju biračkih spiskova za Srebrenicu.

"Postoji opravdana sumnja da je i do 2.000 osoba upisano u biračke spiskove Srebrenice, ali da uopšte ne žive tamo, već čak i u Srbiji. Pozvaćemo sve koji su imali prebivalište u Srebrenici da se registruju i glasaju za Općinsko vijeće u tom gradu", kazao je on.

Tihić je također dodao da će se uložiti napor da svi koji se vrate u Srebrenicu i RS zadrže sva prava koja su imali u Federaciji BiH.

"Ukoliko bude opstrukcija u registraciji birača u Srebrenici, u SDA zadržavamo pravo da se odlučimo i na bojkot izbora, ali smatramo da je to zadnja mjera koju treba iskoristiti samo u krajnjoj nuždi", naglasio je on.

Govoreći o budžetu BiH, Tihić je ponovio da SDA to pitanje ne veže za lokalne izbore u Srebrenici, već će biti protiv njegovog usvajanja iz principijelnog razloga, te uz ocjenu da je on kočnica daljeg razvoja BiH.

Za predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju pitanje izbora u Srebrenici je kapitalni problem. Naglasio je stav SDP-a da na lokalne izbore u ovom gradu izađe sa svojim listama za Općinsko vijeće, smatrajući da imaju puno pravo predstavljati ljude u Srebrenici, ne sporeći da to urade i drugi.

"Pitanje zajedničke liste za izbore u Srebrenici ne treba stavljati u prvi plan, jer ništa ne donosi. Za načelnika ćemo nastaviti razgovore, jer SDP smatra da bi najbolje bilo da se pojavi osoba koja nema direktne veze sa stranakama, već sa Srebrenicom i da može predstavljati sve ljude u tom gradu. Mislimo da treba napraviti promjenu u Srebrenici i zato treba ići na izbore s osobom koja može biti odraz budućnosti Srebrenice, a ne prošlosti", potcrtao je Lagumdžija.

I on je mišljenja da bojkot izbora u Srebrenici može biti samo kontraproduktivan.

Lideri SBB-a i SBiH Fahrudin Radončić i Amer Jerlagić najavili su da kao opozicione stranke neće glasati za budžet BiH, naglasivši također da nisu za bojkot izbora u Srebrenici koji, kako su ocijenili, možda može biti dobar politički potez, ali strateški najviše štete može nanijeti posebno Bošnjacima.