Marina Pendeš
0

'Ključ za ulazak u NATO je u rukama bh. institucija'

FENA
Zamjenica ministra odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš očekuje da će zemlje-članice NATO-a dati punu potporu zahtjevu za prijem BiH u Akcijski plan za članstvo (Membership Action Plan - MAP) te da će zvaničnici Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu prepoznati napore naše zemlje na tom planu.

Pendeš je u razgovoru za Agenciju FENA, upriličenom u povodu obilježavanja 1. decembra, Dana Oružanih snaga BiH (OSBiH), podsjetila da dinamika približavanja punopravnom članstvu u NATO-u ne zavisi isključivo od postignuća u sklopu reforme odbrane nego i od efikasnosti izvršenja obaveza iz nadležnosti drugih institucija u BiH.

  • NATO nije samo obrambeni nego i politički savez i u tom pogledu nije samo odgovornost Ministarstva obrane BiH da preuzete obaveze u potpunosti ispoštuje, nego i ostalih institucija", kazala je Pendeš, uz opasku da je ključ za ulazak u NATO u rukama institucija BiH, te da ovisi o percepciji o tome u kojoj je mjeri naša zemlja ozbiljan partner u tom procesu.

Istaknula je da približavanje evoatlantskim integracijama predstavlja strateški cilj BiH, u vezi sa čime je postignut puni konsenzus te izrazila uvjerenje da će to opredjeljenje biti praćeno i odgovarajućim odlukama institucija BiH kada su u pitanju sredstva (budžet), neophodna za izvršavanje preuzetih obaveza u odbrambenom sektoru.

Među ostalim, spomenute obaveze odnose se na modernizaciju OSBiH - naoružanja i opreme, jačanje civilno-vojne saradnje i proces deminiranja.

Komentirajući upit o tome što Ministarstvo odbrane BiH čini da bi prijem BiH u MAP bio izvjesniji, Pendeš je navela da ovo ministarstvo priprema nacrt sporazuma o nepokretnoj vojnoj imovini (perspektivnoj i neperspektivnoj) između Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada te provodi aktivnosti na planu pripreme za novi mirovni angažman pripadnika OSBiH pod okriljem NATO-a, ovaj put u sklopu misije ISAF-a u Afganistanu.

Po njenim riječima, odluku o slanju bh. jedinice u Afganistan, Predsjedništvo BiH bi trebalo donijeti do kraja godine, a opcije su da se pješadijska jedinica OSBiH, jačine 40 do 130 pripadnika angažira u sklopu danskog, njemačkog ili turskog kontingenta savezničkih snaga.

Jedan od prioriteta na kojem je Ministarstvo odbrane BiH snažno angažirano jeste rješavanje pitanja profesionalnih vojnika koji će po sili zakona, odnosno starosnog limita od 35 godina morati biti otpušteni iz vojne službe tokom naredne godine.

Pendeš pojašnjava da se radi o 2.700 vojnika za koje je neophodno osigurati sredstva za njihovu socijalnu integraciju po uzoru na raniji model, realiziran putem Međunarodne organizacije za migracije (IOM), a u sklopu NATO-Trust fonda ( Povjereničkog fonda).

U tu svrhu Ministarstvo odbrane BiH planiralo je jedan milion KM, a očekuje se i potpora zemalja-donatora u vezi sa čim je zatražena i pomoć generalnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena.

U toku je i revizija odbrambene politike - Pregled odbrane, dokument koji bi trebao pokazati stepen efikasnosti i priuštivosti OSBiH, odnosno definirati način optimalizacije odbrambenih struktura uopće.

Sumirajući rezultate ostvarene u ovoj godini, Pendeš je ukazala na uspješno izvedenu komunikacijsku vježbu "Združeni napor 2009." u kasarni OSBiH "Kozara" u Banjoj Luci i kontrolnim komunikacijskim središtima koja se prvi put održala u zemlji koja nije članica NATO-a, a za čiju je pripremu Ministarstvo odbrane BiH izdvojilo oko sedam miliona KM.

Ocijenila je da je ova vježba, izvedena pod okriljem NATO-a i u organizaciji Američke komande za Evropu (USEUCOM), pokazala interoperabilnost i kompatibilnost komunikacijskih sustava OSBiH sa sustavima NATO-a.

Jedna od značajnih aktivnosti jeste i organiziranje ministarske konferencije zemalja-članica Američko-jadranske povelje ( sastanak ministara odbrane Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije) 18. novembra u Sarajevu, kojoj su u svojstvu gosta i posmatrača prisustvovali i predstavnici Slovenije i Srbije, a na kojoj je još jednom potcrtana važnost jačanja regionalne saradnje.

Među značajne korake ubraja se i reafirmiranje Centra za mirovne operacije (PSOTC) sa sjedištem u BiH, a koji bi kao dio mreže edukacionih centara NATO-a trebalo dodatno promovirati u regionalnim okvirima.

Na kraju razgovora zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš uputila je čestitke u povodu Dana OSBiH svim pripadnicima OSBiH i djelatnicima Ministarstva odbrane BiH uz uvjerenje da su reforma i ustroj odbrambenih institucija pokazali da se u Bosni i Hercegovini uz dobru volju mogu napraviti ozbiljni iskoraci.