{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ključ kod Gacka: Sa 20 popisnica došli u mjesto sa 100 stanovnika

A
12.10.2013. u 15:35
0
10
Ključ kod Gacka: Sa 20 popisnica došli u mjesto sa 100 stanovnika
0
Ključ kod Gacka: Sa 20 popisnica došli u mjesto sa 100 stanovnika
Foto: Arhiv/Klix.ba
Popisni proces u malom gatačkom mjestu Ključ danas je trebao biti ponovljen na zahtjev gradske popisne komisije. Premda su popisivači jutros došli, nakon pola sata ponovo su se vratili u Gacko.
Popisna drama u ovom mjestu traje od prošle subote, kada su popisivači popisali zatečeno stanje i tražili još popisnih listića za ovaj popisni krug. Prema tvrdnjama tamošnjih Bošnjaka, popisna komisija je bila predvidjela da popiše šest domaćinstava i 20 stanovnika. Međutim, popisivači su morali tražiti dodatne popisne listiće jer u mjestu zapravo ima 100 povratnika.

"U prošlu subotu povratnici u Ključ kod Gacka obavili su svoju građansku dužnost. Ispunili popisnice i ponadali se da će u skorije vrijeme moći slobodnije planirati akcije obnove održivog povratka u ovaj kraj", izjavio je Sadet ef. Bilalić, koordinator Fondacija "Popis 2013" za istočnu Hercegovinu.

Tokom prošle sedmice popisna komisija napravila je provjeru stanovništva u ovom mjestu i odlučili da popis ponove ove subote.

Sadet ef. Bilalić tvrdi da glavna instruktorica nije proslijedila upozorenje Agencije za statistiku u kojem se nalaže popisivačima da popišu odsutne članove porodica.

Bilalić kaže da nisu prihvaćeni podaci ni jutros. Kako kaže, nakon oštre reakcije povratnika, kod nadležnih vlasti i u Gradskoj popisnoj komisiji, popis bi trebao biti ponovljen u kasnim popodnevnim satima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: