BiH
0

Kleijssen: Moneyval može povući izjavu o BiH čim Dom naroda usvoji zakone

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nažalost, parlamentarna procedura za usvajanje neophodnih zakonodavnih dopuna u skladu s preporukama MONEYVAL-a nije mogla biti dovršena prije roka koji je postavio MONEYVAL.

"Kao što ćete i sami shvatiti, MONEYVAL je stoga bio obavezan da objavi izjavu za javnost na svojoj web stranici. Iako je izjava objavljena i bit će cirkularno proslijeđena zemljama i teritorijama MONEYVAL-a, Komitet je može brzo povući ukoliko i kada Dom naroda usvoji dopune Zakona o borbi protiv pranja novca finansiranja terorizma koje MONEYVAL i dopunjeni preventivni zakon zahtijevaju", naveo je u pismu upućenom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi Jan Kleijssen, šef delegacije Komiteta eksperata Vijeća Evrope za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL)

Kako je pojasnio Kleijssen, jasno je da je zakonodavstvo koje ispunjava većinu zahtjeva MONEYVAL-a doneseno u Predstavničkom domu PSBiH. Iako je izjava MONEYVAL-a cirkularno proslijeđena delegacijama MONEYVAL-a, izvršni sekretar je tražio od njegovog "kolege“u Radnoj grupi za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF) da se uzdrži od objavljivanja izjava MONEYVAL-a na web stranici FATF-a do 7. juna.

"To je urađeno stoga da se vašim vlastima pruži mogućnost finaliziranja zakonodavne procedure prije nego što MONEYVAL objavi izjavu koja će biti postavljena na cijeloj globalnoj mreži FATF-a i ostalim regionalnim tijelima FATF-a. U isto vrijeme to je i poziv da se preduzmu mjere o pitanju transakcija iz i u BiH", napisao je Kleijssen.