BiH
22

Kavazović: Vjerske radosti su povod za ispravljanje nepravilnosti u društvu

FENA
(Foto: Anadolija)
Na Fakultetu islamskih nauka večeras je u Sarajevu održana centralna bajramska svečanost u prisustvu brojnih domaćih i stranih zvanica.

Bajramsku hutbu-poruku uputio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović ističući da muslimani trebaju biti svjesni važnih poruka kurbana i hadža.

"Hadž je krunski obred u kojem se sažimaju sve dimenzije vjere, snažno prožete perspektivom jednakosti i zajedništva. Hadžu prethodi vjernička odlučnost, odricanje i žrtva, što također vidimo i u činu prinošenja kurbana", kazao je Kavazović

Naglasio je da je "Kurban blizina, a blizina Bogu se postiže blizinom čovjeku".

"Učeći iz te naše zajedničke žrtve nužno je shvatiti i prihvatiti da smo mi u BiH, uz odricanje i veliki zajednički trud, mogli doći do cilja, a to je da gradimo društvo jednakosti i pravde i državu prosperiteta i zadovoljnih ljudi", rekao je Kavazović.

Ovom prilikom ukazao je na važnost problema djece iz Konjević Polja, govoreći da "Islamska zajednica traži da umjesto pasivnog posmatranja, pojedinci i institucije, dignu glas protiv diskriminacije djece i poduzmu efektivne mjere kako bi se diskriminacija otklonila".

"Još nije kasno da se otkloni sramota jer borba protiv diskriminacije i marginalizacije treba biti svima prioritet prvog reda. Neka naše vjerske radosti, pored toga što trebaju biti osjećaj za veće razumijevanje jedni drugih, također budu povod da ispravljamo sve nepravilnosti u našem društvu", poručio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.