BiH
3

Kavazović: Širenje sektaških učenja i pravaca u BiH je štetno

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović imamio je danas džumu namaz i održao hutbu u Sultan Selimovoj (Carevoj) džamiji u Stocu u kojoj je pozvao vjernike na suzdržanost od teških i opasnih riječi, osudio zlo i nasilje, pozivanje na nasilje i prijetnje, te podsjetio na teško stanje muslimana Iraka, Sirije i Egipta.

Kazao je kako već više od dva stoljeća muslimani u svijetu lutaju bespućima, nesposobni da prepoznaju svoj idejni pravac i očitaju putokaze koji će ih odvesti do pravog puta, o kojem toliko mnogo slušaju i za kojeg mole svoga Gospodara svakodnevno više puta.

"U tom istom svijetu veoma su glasni muslimani koji za sebe tvrde da slijede Poslanikov sunnet, kao i oni koji za sebe kažu da slijede Poslanikovu porodicu Ehlu-l-bejt. Ni jedni ni drugi danas ne znaju o čemu govore. Jer, i jedni i drugi bi trebalo da budu duhovna braća! A nisu! Postali su duhovni stranci, koji gledaju kako će jedni drugima nauditi", kazao je Kavazović.

Mišljenja je da je takvo stanje muslimana na početku XXI stoljeća, troše se ogromni novci kako bi se dokazalo ko je u pravu, a sve se plaća krvlju muslimanske nejači i sirotinje, od Iraka, preko Sirije do Egipta.

"Zar je moguće da su neki muslimanski uglednici i predvodnici prije nekoliko godina Sadama Husejna nazivali Jezidom (savremenim ubicom hazreti Husejna), a da to, samo nekoliko godina kasnije, ne kažu za Bašara al-Asada, koji istom žestinom ubija muslimane u Siriji ? Zar prolijevanje nevine muslimanske krvi u Egiptu može biti opravdanje za bilo kakav interes bogatih muslimanskih zemalja? Jesmo li sigurni da oni koji su ovo isplanirali danas u Egiptu to isto neće ponoviti sutra na drugim mjestima?", pitao je pored ostalog Kavazović

Pozvao je muslimane da razmisle u čije su se falange upregli, i čije oružje u rukama drže! Jedno je sigurno, Muhammed, a.s., nije.

"Slušam neke naše ljude, kako na našem lijepom bosanskom jeziku neodgovorno i u srdžbi drže zapaljive govore, misleći da se time pomaže onima za koje misle da su na pravoj strani. Podsjećam ih da je u vrijeme fitne, o kojoj i oni žestoko galame, važniji umirujući ton. Potrebna nam je voda da gasimo požar, a ne benzin da ga još više razbuktavamo", naglasio je on.

Pozvao je vjernike na suzdržanost od teških i opasnih riječi uz podsjećanje da je naša vjernička obaveza da uvijek budemo na strani potlačenih, jer je pogaženo njihovo pravo, bez obzira na to kakve stavove o njima zauzimali oni koji imaju moć.

Citirao je hadis u kome se kaže da je pravi musliman onaj od čijih ruku i jezika su mirni drugi (muslimani), a (pravi) muhadžir je onaj koji napusti sve ono što je Allah zabranio.

Kavazović je u hutbi osudio zlo i nasilje, pozivanje na nasilje i prijetnje, jer kako je rekao, „to nije put vjernika“.

"One koji su to učinili pozivam da se pokaju i upute izvinjenje onima kojima su nanijeli bol. One kojima je bol nanesena pozivam da se strpe i oproste, jer je u Kur'anu rečeno: Strpljivo podnositi i praštati – tako treba svaki pametan postupiti. (Al-Shura, 43)", istakao je.

Kavazović je istakao činjenicu da kako su ovo vremena iskušenja za cijelu muslimansku zajednicu, za cijeli ummet, te da teške i neodgovorne riječi mogu unijeti nemir i nanijeti zla koje nismo ni planirali. Zato pozivam vjernike da se suzdrže od govora onako kako je to učinila i hazreti Merjema, kada je vidjela da dalji govor samo produbljuje nesporazume.

Pozvao je i predstavnike i službenike raznih organizacija iz muslimanskih zemalja kojima je ukazano gostoprimstvo u BiH da se suzdrže od onih radnji koje bi mogle povrijediti gostoprimstvo koje im je dato.

"Iskreno cijenimo solidarnost koju su iskazali prema nama i zahvalni smo na najmanjem obliku pomoći koja nam se upućuje, ali nam je sada potrebno njihovo razumijevanje i djelovanje u pravom smjeru. Širenje sektaških učenja i pravaca je štetno u BiH i djelovanje s tih pozicija je neprihvatljivo. Mi smo zajednica ehli sunetskog učenja, hanefijskog mezheba i tahavijsko-maturidijskog pravca u akaidu. Privrženi smo svojoj tradiciji i svom učenju i nećemo ih se odreći. Druge pravce i mišljenja prihvatamo kao dio ukupnog muslimanskog nasljeđa i proučavat ćemo ih u našim medresama i na fakultetima", naglasio je Kavazović.

Kavazović zahtijeva od bosanskih alima, posebno u obrazovnim ustanovama, da „nepokolebljivo budu uz naše vrijednosti i naše učenje. Poteškoće koje imamo neće nas, ako Bog da, obeshrabriti“. Poželio je svima „da se kod nas osjećaju sigurno i učinit ćemo sve da tako bude. Nećemo pristati na poniženje, jer je Poslanik, a.s., rekao: Ko se dobrovoljno pomiri s poniženjem, a ne bude prisiljen na to, ne spada u naše redove“.

"Braćo i sestre, živite svoju vjeru u predanosti Bogu, ispunjavanjem svojih obaveza i udaljavanjem od harama. Gledajte od koga ćete uzimati znanje o vjeri. Oni koji vas pozivaju na isključivost i koji ne unose sigurnost u vaša srca i našu zajednicu nisu rabbanijuni, oni koji pozivaju Gospodaru svjetova",kazao je.

Donoseći blagoslov na vjernike reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je svoju hutbu zaključio riječima„Što Allah voli volite i vi“, saopćila je MINA.