Poruka reisa o opstanku
27

Kavazović: Ponovo se kreira narativ, ali sad s naše zapadne strane, da su bh. muslimani prijetnja

S. Š.
Reisul-l-ulema Husein-ef. Kavazović
Reisul-l-ulema Husein-ef. Kavazović
U Sarajevu se danas održava redovna sjednica Sabora Islamske zajednice, a u svom obraćanju sabornicima, reisul-ulema Kavazović je kazao da su prilike u kojima se nalazimo danas izuzetno složene.

Reisul-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je rekao da će se IZ morati oduprijeti pokušaju da se ušutka.

"Ona mora pružiti žestok otpor pokušajima da se bošnjački narod svede na vjersku grupu, da se sabije u enklave i geta, čiju sudbinu ne bi bilo teško predvidjeti", rekao je.

Kavazović je govorio o tome kako se već više od deset godina vodi borba s institucijama BiH u nastojanju da se potpiše ugovor sa državom.

Ugovor koji bi, kako kaže, osnažio položaj muslimana. Uvjeren je sada da je razlog dosadašnjeg nepotpisivanja "smišljeni čin, strateška nakana političara iz srpskog i hrvatskog korpusa u BiH i njihovih međunarodnih mentora i pojedinaca".

Tvrdi da se ponovo kreira narativ koji "neumoljivo podsjeća na onaj koji je devedesetih godina prošlog stoljeća dolazio iz Srbije, a sada sa zapadne strane".

"Ponovo se kreira narativ, koji neumoljivo podsjeća na onaj koji je devedesetih godina prošlog stoljeća dolazio iz Srbije, a sada s naše zapadne strane: bosanskohercegovački muslimani su sigurnosna prijetnja. Tu je i priča o bošnjačkom nacionalizmu, o tome kako mrzimo druge... Po tom narativu, nabada se o tome koji tip muslimana je prihvatljiv za kršćansku Evropu. Sve se ovo događa pred našim očima i plete u političkim krugovima, u kojima, nažalost, učestvuju i oni koji su bili svjedoci teških zločina i genocida nad nama", kaže Kavazović i dodaje:

Kavazović na redovnoj sjednici Sabora Islamske zajednice
Kavazović na redovnoj sjednici Sabora Islamske zajednice

"U zemlji u kojoj živimo, na preko 70 posto njene teritorije, uskraćuju nam se osnovna ljudska prava: pravo na pristup poslovima u javnom sektoru, pravo na neometan posjed, pravo na bosanski jezik, pravo na obrazovanje u javnim školama iz nacionalne grupe predmeta. Negira se naše nacionalno ime u namjeri da se svedemo na vjersku skupinu, uskraćuju nam se naša kulturna prava, atakuje na privatnu i vakufsku imovinu, uskraćuje nam se pravo na izgradnju vjerskih objekata... Živimo pod stalnom prijetnjom sukoba i opstanka zemlje: secesijom, veličanjem ratnih zločinaca, negiranjem zločina, promoviranjem grupa i udruženja s fašističkim programima, nerijetko podržanim od strane ekstremnog dijela sveštenstva i političara, bez distanciranja i osude. Na sve ovo nema skoro nikakve reakcije domaćih i međunarodnih zvaničnika, organa i sudova, kancelarije OHR-a i stranih ambasada, ili su one u najvećem broju slučajeva kurtoazne", riječi su reisul-l-uleme.

Dodaje potom da on ovim svojim riječima želi podsjetiti da borba za slobodnu i demokratsku BiH zavisi isključivo od nas samih.

Potrebno je, kako smatra Kavazović, promijeniti paradigmu na kojoj temeljimo odnos prema zemlji, državi, društvu, javnom dobru, imovini i javnim poslovima.

Prokomentarisao je i sve dublje političke podjele koje nisu "idejnog, već interesnog karaktera".

Za kraj, reis Kavazović je sumirao učinke Islamske zajednice u protekle četiri godine i rekao da će u narednom periodu rad usmjeriti na profitabilne vakufske projekte, podizanje kapaciteta proizvodnje električne energije na vakufskim parcelama i sl.