Odlični odnosi
22

Reisul-ulema klanjao dženazu u odsustvu iranskom predsjedniku i njegovim saradnicima

F. H.
Reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović danas je nakon džuma namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu klanjao dženazu u odsustvu predsjedniku Islamske Republike Iran Ebrahimu Raisiju, ministru vanjskih poslova ove zemlje Hossein Amir-Abdollahianu i njihovim saradnicima.

Nakon dženaza-namaza zahvalnost je izrazio ambasador Republike Iran u Bosni i Hercegovini Abuzar Ebrahimi Torkaman.

"Koristim priliku da se svima vama posebno zahvalim na ovoj prilici koju ste pružili da zajednički obavimo dženaze-namaz uvaženom predsjedniku Islamske Republike Iran. Posebnu zahvalnost želim iskazati uvaženom reisul-ulemi (Husein-ef. Kavazoviću)“, rekao je amdasador Torkaman.

Osvrnuo se na poruku rhm. predsjednika Reisija za građane Bosne i Hercegovine koju mu je poručio prilikom preuzimanja ambasadorskog mandata prije osam mjeseci.

"Kada sam bio kod njega upitao sam da li imate neku poruku za građane Bosne i Hercegovine. Kazao mi je: 'Gdje god budeš išao, i s kim god se budeš susretao, kaži da su građani Bosne i Hercergovine naša velika braća'. Islamska Republika Iran uvijek je bila brat Bosne i Hercegovine“, poručio je ambasador Torkaman.

Iranski predsjednik Ebrahim Reisi jučer je ukopan u svom rodnom gradu Meshadu.

Podsjećamo, reisul-ulema vrhovnom lideru Islamske Republike Iran Seyyedu Aliju Hosseini Khameneiu uputio saučešće, iskazavši, između ostalog, sollidarnost s iranskim narodom u ovim teškim trenucima.

"Mi danas tugujemo s Vama i Vašim narodom i dovimo za merhume i njihove porodice. Uz dove Uzvišenom Allahu da nastradalim podari svoju milost, njihovim porodicama sabur, a narodu Irana dostojanstvo u boli, ja Vas iskreno selamim“, napisao je reisul-ulema Kavazović.