BiH
20

Kavazović: Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida mjesto našeg pamćenja

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović posjetio je danas Muzej žrtava zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995, a o njegovom sadržaju informirao ga je predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković, inicijator izgradnje tog muzeja.

Ef. Kavazović okarakterizirao je to kao mjesto našeg pamćenja te zahvalio Meškoviću koji je, zajedno sa suradnicima smogao snage da pokrene takav projekt.

"Ostaje na svima nama da im pomognemo da završe taj posao. Vjerojatno je bolje da ovaj projekt realiziraju ljudi koji su osjetili svu brutalnost počinjenih zločina. Drago mi je da su u Muzeju dokumentirali najveći broj slučajeva koji su se desili u periodu 1992- '95. godina, ali još ima mnogo toga da se uradi. Islamska zajednica pomoći će im da istinu predoče mlađim generacijama i da se ona ne sakriva", naglasio je.

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 otvoren je 19. jula ove godine i prvi je muzej u Bosni i Hercegovini koji dokumentira, opisuje i prikazuje patnje žrtava, razmjere zločina i karakter rata '92.-'95.

U Muzeju su arhivirane stotine izjava žrtava rata, ličnih predmeta, predmeta ekshumiranih iz masovnih grobnica, replikama prikazana mjesta zločina i masovnih egzekucija.

Detaljno prikazuje 12 tematskih cjelina, izložbu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, logore, metode i načine mučenja žrtava, zločine počinjene nad djecom, masovne grobnice i nestale osobe, genocid u Srebrenici, eksponate i lične predmete žrtava, portrete i pisma žrtava iz perioda 1992.-1995., opsadu Sarajeva, odbranu civila improviziranim alatkama, dokumentarne filmove i mnoge druge teme.

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 nalazi se u ulici Ferhadija u Sarajevu.