BiH
17

Izetbegović ganut sadržajem Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida

FENA
Foto: FENA
(Foto: FENA)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović posjetio je danas Muzej žrtava zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995, a o njegovom sadržaju informirao ga je Jasmin Mešković, inicijator izgradnje tog muzeja.

Duboko ganut šokantnim sadržajem Izetbegović smatra da bi taj muzej trebalo da posjeti svaki bh. građanin "da nam se ne bi neke stvari ponovile".

"Moramo napraviti memoriju svega što se desilo u ovoj državi od 1992. do 1995. godine kad su u pitanju logori, masovne grobnice, masovna silovanja i opsade gradova, a u svrhu istine i, eventualno, konačnog pomirenja u ovoj državi i bolje budućnosti u kojoj se ovakve stvari više neće dešavati", kazao je novinarima nakon obilaska eksponata Muzeja.

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 otvoren je 19. jula ove godine i prvi je muzej u Bosni i Hercegovini koji dokumentira, opisuje i prikazuje patnje žrtava, razmjere zločina i karakter rata '92.-'95.

U Muzeju su arhivirane stotine izjava žrtava rata, ličnih predmeta, predmeta ekshumiranih iz masovnih grobnica, replikama prikazana mjesta zločina i masovnih egzekucija.

Detaljno prikazuje 12 tematskih cjelina, izložbu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, logore, metode i načine mučenja žrtava, zločine počinjene nad djecom, masovne grobnice i nestale osobe, genocid u Srebrenici, eksponate i lične predmete žrtava, portrete i pisma žrtava iz perioda 1992.-1995., opsadu Sarajeva, odbranu civila improviziranim alatkama, dokumentarne filmove i mnoge druge teme.