Institucije BiH
0

Kasumović: Pripremljena odluka o privremenom finansiranju

FENA
Fuad Kasumović
Fuad Kasumović
Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH potvrdio je danas odluku Predstavničkog doma i usvojio budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. na nivou ostvarenja u tekućoj godini, odnosno u iznosu od jedne milijarde i osam miliona KM.

Ministarstvo finansija i trezora BiH je, prema riječima zamjenika ministra Fuada Kasumovića, već pripremilo odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca.

“Ona će se donijeti onog momenta kada ovaj zakon postane validan ili kad bude objavljen u Službenom glasniku BiH”, kazao je Kasumović.

Do tada, kako je pojasnio, jedinstveni račun se ne smije prazniti jer bi svaka transakcija koja nije usklađena sa zakonom predstavljala krivično djelo.

“Onog momenta kada Kolegij Predstavničkog doma uputi na objavljivanje ovaj budžet za 2011. , Vijeće ministara mora zasjedati i donijeti odluku o privremenom finansiranju i tog momenta su sve dileme riješene”, dodao je Kasumović.

On je izrazio nadu da će u narednih sedam dana sve biti završeno, tako da neće biti problema oko funkcionisanja institucija.

Kasumović je kazao da novom Vijeću ministara treba dati šansu da u naredna tri mjeseca na osnovu ovoga naprave budžet za 2012. “jer neće biti dobro ako ovo bude budžet za čitavu narednu godinu i prođemo sa privremenim finansiranjem”.

Dom naroda PSBiH je, prema riječima predsjedavajućeg Doma Ognjena Tadića, zaključio da zaključci koje je proslijedio Predstavnički dom nisu protivustavni, niti su usmjereni na rušenje ustavnog poretka, već da im je cilj donošenje političke odluke koja omogućava provođenje političkog sporazuma koji stabilizuje prilike u BiH, a koji je potpisan od šest političkih lidera.

“Pri tome smo zaključili također i to da svi nosioci obaveza, koji su obuhvaćeni zaključima Predstavničkog doma, odlučujući dalje u procedurama trebaju omogućiti rad i donošenje odluka u skladu sa pravilima koja se odnose na donošenje budžeta”, kazao je Tadić.

“Smatram da se kroz ova dva dana moglo još jednom jasno vidjeti da je PSBiH pokazala da jeste u stanju da čuva i Daytonski mirovni sporazum, prava građana i interese ljudi koji ovdje žive, kao i svih segmenata njene unutrašnje strukture”, dodao je Tadić.

Delegat u Domu naroda Halid Genjac je kazao da se zbog nepostojanja političkog dogovora došlo u stanje koje s aspekta potpunog poštivanja zakona i zakonskih rokova nije regularno.

“Predstavnički dom PSBiH je našao određene članove Ustava i Poslovnika koji omogućavaju da PSBiH daje nalog Predsjedništvu da izvrši njene određene odluke”, dodao je Genjac.

“Mislim da je na taj način riješen problem i da se cjelokupni proces vraća u regularne okvire”, dodao je Genjac.