|

Kasumović odgovorio BH novinarima: Nisam birao urednike već menadžera

Kasumović odgovorio BH novinarima: Nisam birao urednike već menadžera
0
Piše: E. M.
10.3.2017. u 13:48
17
komentara
0

dijeljenja
Kasumović odgovorio BH novinarima: Nisam birao urednike već menadžera Fuad Kasumović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović reagovao je na saopćenje Udruženja BH novinari u kojem ga optužuju za pokušaj miješanja u imenovanje direktora direktora JP Radio-televizije Zenica.
Kasumović je istakao da je putem portala saznao za optužbe za politički pritisak na Nadzorni odbor JP RTVZE te je dodao da zenička javnost mora biti infomisana o činjenicama.

"S obzirom da se radi o očitom primjeru zloupotrebe medijskog prostora i položaja, kao i nastavku manipulacije građanima Zenice od pojedinaca iz rukovodstva RTV Zenica, u što su nažalost upleli i par članova Udruženja BH novinari, javnost u našem gradu želim upoznati o sljedećem. Krajem februara, tačnije 27. prošlog mjeseca, kao gradonačelnik Zenice upozorio sam Nadzorni odbor JP RTV Zenica d.o.o. u sastavu: Admir Čerim, hodža Mevludin Dizdarević i Medina Delibašić da je napravio kardinalne propuste u postupku izbora. Između ostalog, nisu imenovali komisiju za provođenje konkursne procedure, a neprihvatljivo je i da su u ovom postupku bili i prvostepeni i drugostepeni organ. Osim toga, nisu imali transparentne kriterije za izbor direktora. Imao sam na to pravo kao prvi čovjek Grada koji je osnivač i većinski vlasnik preduzeća kojem će se iz budžeta i ove godine izdvojiti blizu pola miliona KM", naveo je Kasumović u svojoj reakciji na saopćenje Udruženja BH novinari.

Gradonačelnik Zenice je dodao da Nadzornom odboru uskoro ističe mandat tokom kojeg je RTV Zenica dovedena u katastrofalan položaj.

"Umjesto da se bave problemom radnika, odnosno kolega novinara, kojima su u ovom preduzeću uskraćena mnoga prava, o čemu me svakodnevno informišu upravo zaposlenici RTV Zenica, pojedinci iz Udruženja BH novinari, stali su u zaštitu direktorice – menadžerice. Podsjećam gospodu iz udruženja, da sam u svojstvu gradonačelnika obratio se Nadzornom odboru, koji je, da građani budi do kraja informisani - jednostranački i moj dopis se odnosio na njihov rad, a ne na rad uredništva RTV Zenica", izjavio je Kasumović te dodao:

"Autori 'upozoravajućeg' pisma vjerujem da su znali kako su od tri člana Nadzornog odbora RTV Zenica, koji su izabrali direktoricu – menadžericu, dvojica bila ili su i sada vjerski službenici. Ovaj drugi je po meni, čak i radikalan. Ja, Fuad Kasumović, gradonačelnik multietničkog Grada, ne mogu i neću dozvoliti da takvi biraju direktora radio-televizije. To je preduzeće javni medij svih građana, bez obzira na vjersku, nacionalnu i političku opredjeljenost. Ovo posljednje je upravo tema kojom bi se trebali baviti pojedinci iz Udruženja BH novinari, obzirom da je njihova direktorica-menadžerica, redovna voditeljica predizbornih skupova jedne od vodećih političkih stranaka. Pitam, autore sramnog 'upozorenja', je li to osoba koja treba biti direktor jednog javnog servisa Grada Zenica? O ovome postoje i foto i video zapisi, koje dostavljam na uvid zeničkoj javnosti."

Direktorica JP RTV Zenica Dženana Sivac Direktorica JP RTV Zenica Dženana Sivac


Za kraj Kasumović je dodao kako se ne želi petljati u uređivačku politiku, ali da ima namjeru voditi računa o poslovanju svakog javnog preduzeća u Zenici, pa i RTV Zenica koja je pred finansijskim kolapsom.

"O uređivačkoj politici i programu, neka sud daju gledatelji. I na kraju, ono što sam obećao građanima Zenice, a to je, da će se na čela službi, preduzeća i ustanova birati sposobni, a ne podobni, ja ću ispuniti. Pojedincima iz pomenutog udruženja, koji su zloupotrijebili časnu novinarsku profesiju poručujem: ne bira se novinar, niti glavni i odgovorni urednik RTV Zenica, nego menadžer koji može biti bilo koje struke i od kojeg tražim uspješno vođenje preduzeća", zaključio je Kasumović.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...