"Vlada ne želi ucjene"
68

Kasumović najavio gradnju privatne interventne kardiologije, Pivić ga pitao zašto čekaju septembar

E. M.
Nezir Pivić (Foto: E. M./Klix.ba)
Nezir Pivić (Foto: E. M./Klix.ba)
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović najavio je potpis ugovora za gradnju interventne kardiologije sa Centrom za srce, a premijer kantona Nezir Pivić na konferenciji za medije se obrušio na najavu Kasumovića koji je polaganje kamena temeljca najavio u predizbornom mjesecu.

Prije nekoliko dana mediji su dobili poziv na potpisivanje Ugovora o građenju na gradskom zemljištu kojeg će potpisati Gradska uprava Zenica i PZU Centar za srce - KM Sarajevo koja je bila najuspješniji ponuđač na javnom konkursu za osnivanje prava građenja.

Međutim, kamen temeljac će biti položen tek u prvoj sedmici septembra, slučajno ili ne, nije poznato. Kasumović je u pozivu poručio da se on brine za zdravlje građana za razliku od kantonalne vlasti.

"Iako mi kao Grad Zenica nismo nadležni za zdravstvo, na ovaj način željeli smo pokazati kako se odgovorno ponašamo kada nečim upravljamo. Umjesto da su Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, ministarstvo zdravlja ZDK ili Vlada ZDK to uradili još prije 20 godina, mi ćemo im sada pokazati kako se radi za građane i omogućiti ćemo im da imaju jedan savremen Centar za srce te da ne moraju ići u Tuzlu ili Sarajevo kako bi se liječili", rekao je gradonačelnik Kasumović.

Međutim, još uvijek nije jasno kako će ta zdravstvena ustanova funkcionisati kao privatna, da li će građani plaćati usluge u njoj i ko će joj dati odobrenje za rad.

S druge strane, Kantonalna bolnica Zenica je zbog tužbe koju je pokrenuo Kasumović oko vlasništva zemljišta Kantonalne bolnice Zenica platila odštetu njemačkoj kompaniji koja je izradila projekt interventne kardiologije koja je do danas trebala biti i napravljena i u funkciji. Politika je koštala građane kantona više stotina hiljada KM, ali i života jer zgrade još uvijek nema.

Pivić se na današnjoj konferenciji za medije povodom 100 dana rada Vlade ZDK obrušio na Kasumovića zbog "spašavanja građana" i gradnje interventne kardiologije.

"Zbog vlasničkih prava smo ostali bez njemačkog partnera, platili veliku odštetu, a imamo završen projekt koji smo dobili po plaćanju penala. Projekt Zlatni sat je pripremljen, samo treba početi gradnja, a mi ćemo uskoro objelodaniti viziju razvoja bolnice", kazao je Pivić.

Dodao je da neće podleći pritiscima i ucjenama Kasumovića koji za zdravlje građana, kako ističe Pivić, traži novac za svoje projekte iako je Kanton finansirao jedini do sada gradnju bazena sa milion KM i finansira skoro 50 posto gradnju Hitne pomoći sa oko 3,5 miliona KM.

Istakao je da će tražiti i lokaciju u drugim općinama ako ne budu imali mogućnosti da to urade u Zenici.

"Ne možemo razumjeti da neko pokrene tužbu za zemljište gdje leže pacijenti u neadekvatnim uslovima, uputi tužbu i spori se oko zemljišta. Svi znamo da nakon 20 godina korištenja zemljišta ono postaje vaše, ali presude neću komentarisati. Međutim, nije mi jasno šta je motiv da kaže da će tužiti bolnicu koja je javni interes od prvog reda i zašto se politizira to i sabotiraju projekti", izjavio je Pivić.

Istakao je da su to jeftini poliitčki poeni te da će sve zasluge dati Kasumoviću ako mu je stalo do njih, ali da svi žele završenu rekonstruisanu bolnicu i izgradnju interventne kardiologije za što već postoji projekt.

"Šta hoće od zemljišta? Hoće dovoditi privatne biznismene? Praviti zgrade? Kao nešto graditi? On je sam rekao da će graditi iako nije u njihovoj nadležnosti, pa koji je to model građenja bolnice i ustanova? Jel misli da su ljudi glupi da će ta interventna kardiologija se graditi, ja ne smatram da su glupi i ove fore s kamenom temeljcem u septembru im se ne mogu prodavati", dodao je Pivić.

Na kraju je dodao da kanton i Vladu ZDK neće uvlačiti u svađu i bespotrebne rasprave kako bi u izbornoj godini tako opravdao svoj nerad.

"Kamen temeljac će položiti u septembru pred izbore, evo ne znam što ga ne polože prekosutra? Ja ću lično donijeti sve za to, pa uradite to sve do septembra, da bude sve završeno, ko god to bio, privatni partner, poznanik...", zaključio je Pivić.

S druge strane direktor bolnice Tarik Zulović se nada da će ova problematika biti rješena te da će građani uskoro imati ustanovu koja će funkcionisati i biti na raspolaganju svakom pacijentu.