{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karić: Bošnjaci su danas kao i druge nacije zapadnog Balkana

12.4.2012. u 16:48
112
97
Karić: Bošnjaci su danas kao i druge nacije zapadnog Balkana
112
U prepunoj sali Bošnjačkog instituta u Sarajevu, danas je promovirana knjiga "Bošnjaci nakon socijalizma" prof. dr. Šaćira Filandre, dekana Fakulteta političkih nauka.
Kako je i sam autor kazao ova knjiga je primarno analiza identitetskih, društvenih i kulturoloških tokova unutar bošnjačkog naroda u postsocijalističkom periodu.

"Knjiga je pisana da daje neke općenite stavove o tom stanju. Moj stav je dosta pozitivan i optimističan, nasuprot dosta lošoj socijalno-ekonomskoj situaciji. Generalno govoreći, Bošnjaci u BiH su u postsocijalističkoj eri na društvenoj sceni srednje i istočne Evrope zauzeli ravnopravan politički, društevni i kulturološki status sa ostalim nacijama", kazao je Filandra.

Jedan od recenzenata, prof. dr. Enes Karić, je naglasio kako se prema knjizi profesora Filandre Bošnjaci i dalje bave temama kao što je teorijsko profiliranje islama, nacije i države.

"Ono što je zanimljivo jeste da se profesor retrospektivno osvrće na epohe kroz koje su Bošnjaci prolazili u svojoj historiji. Ovo je zapravo knjiga o Bošnjacima nakon srednjeg vijeka, nakon Osmanske imperije, Austro-Ugarske nade te nakon dva jugoslavenska aranžmana. Prof. dr. Filandra je vrlo jasan, Bošnjaci su danas kao i drugi narodi i zemlje zapadnog Balkana profilirani kao moderna nacija", naglasio je Karić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: