{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karić: Bošnjaci su danas kao i druge nacije zapadnog Balkana

12.4.2012. u 16:48
112
97
Karić: Bošnjaci su danas kao i druge nacije zapadnog Balkana
112
U prepunoj sali Bošnjačkog instituta u Sarajevu, danas je promovirana knjiga "Bošnjaci nakon socijalizma" prof. dr. Šaćira Filandre, dekana Fakulteta političkih nauka.
Kako je i sam autor kazao ova knjiga je primarno analiza identitetskih, društvenih i kulturoloških tokova unutar bošnjačkog naroda u postsocijalističkom periodu.

"Knjiga je pisana da daje neke općenite stavove o tom stanju. Moj stav je dosta pozitivan i optimističan, nasuprot dosta lošoj socijalno-ekonomskoj situaciji. Generalno govoreći, Bošnjaci u BiH su u postsocijalističkoj eri na društvenoj sceni srednje i istočne Evrope zauzeli ravnopravan politički, društevni i kulturološki status sa ostalim nacijama", kazao je Filandra.

Jedan od recenzenata, prof. dr. Enes Karić, je naglasio kako se prema knjizi profesora Filandre Bošnjaci i dalje bave temama kao što je teorijsko profiliranje islama, nacije i države.

"Ono što je zanimljivo jeste da se profesor retrospektivno osvrće na epohe kroz koje su Bošnjaci prolazili u svojoj historiji. Ovo je zapravo knjiga o Bošnjacima nakon srednjeg vijeka, nakon Osmanske imperije, Austro-Ugarske nade te nakon dva jugoslavenska aranžmana. Prof. dr. Filandra je vrlo jasan, Bošnjaci su danas kao i drugi narodi i zemlje zapadnog Balkana profilirani kao moderna nacija", naglasio je Karić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: