Filozofski fakultet u Sarajevu
0

Promovirana knjiga prof. dr. Ive Komšića

FENA
Ivo Komšić
Ivo Komšić
Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu danas je održana promocija knjige "Socijalna moć uma - Uvod u teoriju socijalne pulsacije“ autora prof.dr. Ive Komšića.

O knjizi su govorili akademik prof. dr. Abdulah Šarčević te profesori doktori Mile Babić, Sulejman Bosto, Nijaz Ibrulj i Salih Fočo.

U uvodnom izlaganju prof. Fočo je istakao da knjiga dolazi od eminentnog sociologa koji promatra i zna promatrati društvene procese i odnose, gdje je na jedan znalački način uspio obraditi tako složene fenomene i probleme s kojima se BiH suočavala posljednjih 20 godina.

"Radi se o autoru koji je iskazao veliku intelektualnu hrabrost da stvari nazove onakve kakve one jesu", rekao je Fočo.

Autor knjige je rekao da je knjiga nastala iz iskustva, „iz našeg bosanskohercegovačkog povijesnog iskustva.“ Ovo nije knjiga koja prepričava to iskustvo, već je knjiga koja kroz dosadašnju filozofiju i socilogiju pokušava osvijetliti naše povijesno iskustvo.

"Pokušao sam istražiti da li povijesni događaji općenito, posebno prelomljeni kroz savremenu povijest BiH, da li ti povijesni događaji imaju svoju hronologiju. Ovo je dakle filozofska i sociološka knjiga koja se bavi logikom socijalnih zbivanja“, rekao je Komšić.

Knjiga se može svrstati u red klasične sociološke literature.

Kritička rekonstrukija uma, rekao je Šarčević, jest ono što nam je jedino preostalo.

Babić je naglasio da je Komšić svjestan promjena u društvenoj stvarnosti i društvenim akterima uzajamnoga odnosa između promjena u pojedincima i promjena u društvu. Novi pristup moguć je samo zahvaljujući stvaralačkom umu koji može nadići postojeće stanje.

"Knjiga je napisana i objavljena u vrijeme u kojem zločin još traje, danas, sada, ovdje, u vrijeme u kojem se opravdavaju uzroci zločinstva i konzerviraju konsekvence da budu uzroci novih zločina u vrijeme koje tek dolazi“, istakao je Ibrulj.

Komšić u knjizi nastupa kao znanstvenik, filozof i sociolog ujedno, rekao je Bosto, koji koristeći teoriju, nastoji, obnoviti pitanje uvjeta mogućnosti, te razloga i domašaja humanističkih znanosti u novim uvjetima, ili ispitati moć i nemoć znanja u povijesti u društvu, ispitati modalitete toga znanja, te potom , ispitati formativnu i normativnu snagu znanja u povijesti društva.