Promocija knjige prof. Pejanovića
0

Definisani problemi bh. državnosti i način borbe

Piše: N. Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
U prepunoj sali Fakulteta političkih nauka u Sarajevu danas je predstavljena knjiga "Ogledi o državnosti i političkom razvoju BiH", prof. dr. Mirka Pejanovića.

Jedan od promotora, prof. dr. Ljubomir Berberović je kazao kako se knjiga odnosi na aktuelne probleme BiH.

"Ono što je zanimljivo, Mirko u svojoj knjizi ima tačku po tačku definirano koji su to problemi bh. državnosti i na koji način se boriti protiv njih", kazao je je Berberović.

Prof. dr. Slavo Kukić je istakao kako je ova knjiga ustvari analiza savremene bosanskohercegovačke državnosti i političke pragme. Osim toga, to je i analiza bh. stvarnosti.

"U njoj su analizirani i procesi koji su uslijedili nakon posljednjih izbora u BiH. To je svojevrsni prijedlog mjera koje BiH mora činiti na putu ka evropskim integracijskim formama. Pejanović zaključuje kako ti procesi nisu nešto što BiH može sama učiniti, nego joj je potrebna pomoć Međunarodne zajednice i ja se s tim slažem", naglasio je Kukić.

Na kraju je sam autor, Mirko Pejanović, kazao kako su ovo njegova istraživanja bh. društva u posljednjih deset godina.

"Osnovna teza je u tome da je proces euroatlantskih integracija u BiH neka vrsta pokretača za unutrašnju integraciju BiH, uz konsolidaciju demokratije, za izgradnju pravne države i što je najvažnije izgradnju institucija sigurnosti koje omogućavaju razvoj bh. društva u postdejtonskom periodu" rekao je Pejanović.