Fakultet političkih nauka u Sarajevu
4

Predstavljena knjiga Vedrana Džihića i Dana Hamiltona

FENA
Fakultet političkih nauka u Sarajevu
Fakultet političkih nauka u Sarajevu
U okviru konferencije civilnog društva zapadnog Balkana i BiH, koja je organizirana u Sarajevu od 15.-17. aprila, večeras je na Fakultetu političkih nauka predstavljena knjiga "Unfinished business: The Western Balkans and the International Community" ('Nezavršeni posao: zapadni Balkan i međunarodna zajednica') koju su uredili Vedran Džihić i Dan Hamilton.

Ova, po mnogo čemu iznimno važna knjiga, zapravo je zbirka analitičkih promišljanja 23 autora iz regije zapadnog Balkana, SAD-a i Europe.

Autori analiziraju aktualnu situaciju u regiji, proces EU integracija kroz koji prolaze zemlje zapadnog Balkana, krizu demokratije, odnos Kosova i Srbije te odnos EU i SAD-a spram svih nabrojanih pitanja.

"Zapadni Balkan više nije prioritet SAD-a. Uzrokovano je to vlastitim vanjskopolitičkih problemima koja SAD imaju posljednjih godina. Slična situacija je i s Europskom unijom koja prolazi kroz sopstvene krize te je njen odnos prema zapadnom Balkanu u posljednje vrijeme 'pospan'", kazao je Džihić.

Džihić je istakao da floskule poput "morate uzeti stvar u svoje ruke" ne pomažu zemljama zapadnog Balkana, posebno BiH koja je "rođena izvana" sa specifičnim ustavnim uređenjem.

Stoga je namjera autora da, predstavljanjem knjige u Briselu, Berlinu i zemljama regiona te njenim prevođenjem na lokalne jezike ponukaju međunarodnu zajednicu na aktivnije djelovanje.

Knjiga je već predstavljena u Washingtonu te je našla svoj put ka skoro svim relevantnim akterima u procesu odlučivanja u SAD-u.

Među autorima su Nerzuk Ćurak, Srđan Blagovčanin, Florian Bieber, Wolfgang Petritsch, Ivan Vejvoda, Ivana Howard, Igor Štiks i Daniel Server.

Knjiga, koja je nastala i ugledala svjetlo dana uz pomoć SAIS Centra za Transatlantske odnose pri John Hopkins Univerzitetu iz SAD-a, sadrži i konkretne prijedloge za rješenje gorućih pitanja zapadnog Balkana.