Konferencija u Sarajevu
0

Džihić: Problemi zemalja u regiji slični, ali civilna društva različito djeluju

FENA
Vedran Džihić
Vedran Džihić
Učesnici Konferencije civilnog društva zapadnog Balkana i BiH danas će drugog radnog dana razmatrati pitanje evropskih integracija i uloge civilnog društva u tom procesu te primjenu iskustava zemalja u regiji u tom procesu.

Konferencija koja je u nedjelju počela u Sarajevu ima za cilj jačanje uloge civilnog društva u reformskim, političkim i društvenim procesima na zapadnom Balkanu, a organizirali su je Američko-bosanska fondacija u saradnji sa SAIS Centrom za transatlantske odnose pri Johns Hopkins univerzitetu iz Washingtona.

Kako je za Fenu kazao viši stručni saradnik na SAIS-u Vedran Džihić jučer se na skupu razgovaralo o učešću mladih u političkim procesima, borbi protiv poroka otvorenog društva te ekološki održivom razvoju, a zaključeno je da postoji izražena potreba za stvaranjem novog diskursa s neistrošenim snagama koje su spremne kreirati nove javne diskurse i formirati akcioni aktivizam.

Džihić ističe da se sve ove teme na prvi pogled čine iscrpljene, a ljudi imaju osjećaj da se o njima debatira već 15 godina, ali da se ništa ne mijenja. Ipak, važno je o njima diskutirati i donositi konkretne planove kako ih implementirati posebno koristeći pozitivna iskustva zemalja u regiji.

"Problemi zemalja u regiji strukturalno su slični, sve se suočavaju s krizom demokratije, manjkom povjerenja prema političkim elitama i institucijama vlasti, ali je evidentno da civilno društvo različito djeluje. U Crnoj Gori postoji izrazit i aktivan javni protest i bunt protiv onoga što se dešava u zemlji, dok je primjetan manjak takvog aktivizma u BiH", ističe Džihić.

Predstavnica kosovske civilne organizacije "Kosovar Civil Society Foundation" Venera Hajrullahu kazala je u izjavi Feni da procesi priključenja Evropskoj uniji zahtijevaju aktivno uključenje cijelog društva, a svaki građanin ima pravo i odgovornost da doprinese tom procesu.

Civilno društvo je, mišljenja je Hajrullahu, svojevrstan most između građana i vladajućih struktura te stoga organizacije civilnog društva trebaju tačno informirati građanstvo, prenositi poruke, a sve radi veće demokratizacije društva posebno uzimajući u obzir činjenicu da su sve zemlje u regionu u tranziciji.

Nakon završetka konferencije trebao bi biti izrađen manifest civilnog društva čiji je cilj kreiranje jakih veza i mreže s drugim organizacijama i institucijama u regionu, EU i SAD-u, a ponudit će analizu trenutnog stanja i promovirati konkretne i izvodljive ideje za političke, društvene i socijalne promjene u regiji.