Predstavljena knjiga Swanee Hunt
0

"Odvojeni svijetovi: Bosanske pouke za globalnu sigurnost"

FENA
Knjiga "Odvojeni svijetovi: Bosanske pouke za globalnu sigurnost" (Worlds Apart: Bosnian Lessons for Global Security), ambasadorice Swanee Hunt predstavljena je večeras u Sarajevu. O knjizi, koja predstavlja autentično svjedočenje o ratu u Bosni i Hercegovini 1992. - 1995. i događajima koji su obilježili to vrijeme, govorili su ambasadorica prof. dr. Emina Kečo-Isaković, ambasador Jakob Finci i prof. dr. Mirko Pejanović.

Istaknuto je da djelo Swanee Hunt, američke ambasadorice u Austriji od 1993. do 1997. godine, koja je tokom službovanja u Beču bila blisko uključena u politiku Sjedinjenih Američkih Država prema Balkanu, nosi snažnu antiratnu poruku, te kritiku (ne)djelovanja međunarodne zajednice tokom agresije na BiH.

Autorica nudi, kako je rečeno, vlastito viđenje događaja, izdižući se iznad okoštalih diplomatskih struktura i ponirući u samu srž problema, kontaktirajući ljude na terenu kako bi sagledala razmjere stradanja civila opkoljenog Sarajeva i posljedice zločina diljem BiH.

Osvjedočena prijateljica Bosne i Hercegovine i bh. paradigme multikulturalnosti snažno se opire inertnosti i neosjetljivosti birokratskih struktura oličenih u institucijama međunarodne zajednice, koje događaje registriraju, svodeći ljudske živote na puku statistiku, bez imalo želje da spoznaju suštinu konflikta i zaštite nedužne žrtve i njihova temeljna ljudska prava.

Uz ocjenu da je autorica za BiH uradila mnogo više nego što piše u knjizi, promotori naglašavaju njenu predanost izgradnji mira u našoj zemlji, te procesima jačanja pomirenja i međuetničkog povjerenja, a u tom kontekstu i iznalaženju mogućnosti na globalnom planu za kreiranje nove međunarodne politike, zasnovane na pravdi i istinskim civilizacijskim vrijednostima.

Prema riječima autorice, knjiga opservira dva nivoa (pogleda) - jedan je sloj političara, donositelja odluka koji nemaju pojma o onome što se dešava na terenu, a drugi se tiče samih sudionika dešavanja i žrtava konflikta, koji su time najneposrednije pogođeni i koji ni na koji način ne mogu doprijeti do "onih gore".

Stoga, ambasadorica Hunt zagovara snažan angažman kako bi se takva situacija prevazišla i ostvarile pretpostavke za ostvarivanje nove paradigme inkluzivne međunarodne sigurnosti.

Inače, promocija knjige u Bošnjačkom institutu pobudila je veliko interesovanje javnosti, o čemu svjedoči prisustvo velikog broja istaknutih ličnosti iz BiH, kao i međunarodnih zvaničnika, te predstavnika akademske zajednice.

Autorica knjige Swanee Hunt je članica Vijeća za Inostrane poslove SAD-a (US Council on Foreign Relations) i predsjedavajuća Instituta za inkluzivnu sigurnost (Institute for Inclusive Security), te predavačica javne politike na više američkih univerziteta i škola i predsjednica Fondacije Hunt alternative (Hunt Alternatives Fund).

Osim što je autorica memoara Half-Life of a Zealot (Pola života jednog zanesenjaka) i Ovo nije bio naš rat : Bosanke obnavljaju mir (This Was Not Our War : Bosnian Women Reclaiming the Peace), pisala je i za Foreign Affairs, Foreign Policy, International Herald Tribune, Chicago Tribune, Los Angeles Times, Bostone Globe i Huffington Post.

Tokom svog mandata kao ambasadorica SAD-a u Austriji, ugostila je brojne pregovore i simpozijume usmjerene na osiguranje mira u regionu zapadnog Balkana.