Advokat Peter Robinson
0

Karadžić neće bojkotovati suđenje 13. aprila

SRNA
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić neće bojkotovati suđenje pred Haškim tribunalom, čiji je nastavak zakazan za 13. april, iako je razočaran odlukom Žalbenog vijeća da odbije njegov zahtjev za odlaganje postupka, rekao je jedan od Karadžićevih pravnih savjetnika Peter Robinson.

"Karadžić je razočaran odlukom suda, ali će pokušati da iz toga izvuče najbolje. Karadžić će biti u sudnici 13. aprila i namjerava da u potpunosti učestvuje u suđenju", rekao je Robinson agenciji France Presse.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbilo je 1. aprila Karadžićev zahtjev za odlaganje suđenja do 17. juna. 

Žalbeno vijeće smatra da su neosnovane tvrdnje da pretresno vijeće nije uzelo u obzir sve relevantne faktore, uključujući uticaj odluke predsjednika suda kojom je izmijenjena odluka Sekretarijata o finansiranju članova tima odbrane. 

Suđenje je počelo 26. oktobra prošle godine, kada je Tužilaštvo izložilo uvodnu riječ bez prisustva optuženog, koji je i tada tražio dodatno vrijeme za pripremu odbrane. 

Pretresno vijeće je tada imenovalo Richarda Harveya za Karadžićevog advokata u pripravnosti za slučaj da se optuženi, koji se zastupa sam, ponovo ne pojavi u sudnici, i odobrilo mu tri mjeseca da se pripemi za predmet. 

Postupak je nastavljen 1. i 2. marta, kada je Karadžić dao svoju uvodnu riječ. Sudije su odlučile da se saslušanje prvih svjedoka optužbe odgodi do odluke žalbenog vijeća po zahtjevu za odlaganje suđenja. 
Karadžić se tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH.