{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić nastavlja unakrsno ispitivanje Van Lindena

S
31.5.2010. u 09:07
0
5
Karadžić nastavlja unakrsno ispitivanje Van Lindena
0
Karadžić nastavlja unakrsno ispitivanje Van Lindena
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić nastavit će danas unakrsno ispitivanje svjedoka Tužilaštva Haškog tribunala Arnouta Van Lindena, koji je početkom 90-tih godina 20. vijeka bio ratni izvještač britanske televizije "Sky News" iz Hrvatske i BiH, javio je dopisnik Srne iz Haga.
Van Linden je svjedočio prije dvije sedmice u ovom predmetu, a nakon osmosatnog ispitivanja, Karadžić je tražio da se svjedok, koji je zbog drugih obaveza morao da otputuje, vrati kako bi bilo dovršeno njegovo ispitivanje.

Pretresno vijeće odobrilo je Karadžiću da Van Lindena ispituje još dva sata, nakon čega bi trebalo da svjedoči vještak Tužilaštva Robert Donia.

Karadžić je za unakrsno ispitivanje Van Lindena i Colma Doylea tražio 12, odnosno 14 sati, dok je procijenio da mu za ispitivanje Donije treba čak 30 sati.

Robert Donia je historičar koji je mnogo pisao o području bivše Jugoslavije. On je u Tribunalu dosad svjedočio u čak 12 predmeta, a u jednom je njegov iskaz uvršten u dokaze.

Karadžić je optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u periodu od aprila 1992. do novembra 1995. godine. Od naredne nedjelje, suđenje Karadžiću će se održavati četiri dana u sedmici umjesto dosadašnja tri.

Glavni pretres u postupku protiv nekadašnjeg pomoćnika komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske RS generala Zdravka Tolimira, optuženog za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995., biće nastavljen danas dokaznim postupkom Tužilaštva.

Advokati nekadašnjeg načelnika Centra službi sigurnosti Stojana Župljanina danas će unakrsno ispitivati bivšeg inspektora Službe državne sigurnosti Banje Luke Predraga Radulovića. Župljaninu i ratnom ministru unutrašnjih poslova RS Mići Stanišiću sudi se zbog progona nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH.

Poslije pauze od mjesec dana, u utorak, 1. juna bit će održan glavni pretres u postupku protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Momčila Perišića, optuženog za pomaganje srpskim snagama u Hrvatskoj i BiH koje su počinile zločine u Zagrebu, Sarajevu i Srebrenici.

Odbrana je tražila da postupak bude odložen dok prevodilačka služba prevede 3.500 stranica dokaznog materijala pisanog rukom i na ćiriličnom pismu. Pretpostavlja se da je riječ o sadržini 18 bilježnica komandanta Vojske RS generala Ratka Mladića.

Očigledno je da se o sadržini materijala raspravljalo početkom maja na sjednici zatvorenoj za javnost, a nakon što je objavljeno da je Vlada Srbije predala Tužilaštvu 18 bilježnica Ratka Mladića ispisanih na više od 3.000 stranica.

Tužilaštvo je predložilo da se Mladićeve bilježnice uvedu kao dodatni dokazni materijal i u ovom predmetu.

U utorak će biti nastavljen i dokazni postupak optužbe na suđenju bivšim šefovima Državne bezbjednosti MUP-a Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, koji se terete za zločine policijskih i paravojnih trupa u Hrvatskoj i BiH.

Na suđenju trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivici Čerkamu i Mladenu Markaču, optuženima za zločine nad srpskim civilima u toku i poslije operacije "Oluja" u ljeto 1995., u srijedu, 2. juna ponovo će biti otvoren dokazni postupak Tužilaštva, kako bi ono prezentovalo svoje nove dokaze.

Za četvrtak, 3. juna je zakazana rasprava po podnesku odbrane oficira nekadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) Veselina Šljivančanina kojim je zatraženo da se preispita pravosnažna presuda od 17 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubistva oko 200 ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara, u novembru 1991. godine.

Žalbeno vijeće je prihvatilo da se sasluša iskaz bivšeg načelnika štaba Gardijske brigade Miodraga Panića, nakon čega će utvrditi da li to svjedočenje predstavlja novu činjenicu koja bi omogućila reviziju presude Šljivančaninu. Odbrana vjeruje da bi Panićevo svjedočenje moglo da učini "ništavnom presudu Veselinu Šljivančaninu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: