{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavlja se suđenje generalu Momčilu Perišiću

S
8.3.2010. u 08:45
0
0
Nastavlja se suđenje generalu Momčilu Perišiću
0
Nastavlja se suđenje generalu Momčilu Perišiću
Haški tribunal
U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću, optuženom za pomaganje srpskim snagama koje su počinile ratne zločine u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.
Suđenje Perišiću biće danas nastavljeno svjedočenjem bivšeg načelnika Uprave za sistemska i statusna pitanja Ministarstva odbrane SR Jugoslavije Stamenka Nikolića.

Zastupnici odbrane danas nastavljaju dokazni postupak na suđenju bivšem načelniku Javne bezbjednosti MUP-a Srbije Vlastimiru Đorđeviću, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine.

U Haškom trobinalu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem ministru unutrašnjih poslova RS Mići Stanišiću i nekadašnjem načelniku regionalnog centra službi bezbjednosti u Banjaluci Stojanu Župljaninu, koje optužnica tereti za "progone nesrpskog stanovništva iz dvadest opština u BiH 1992. godine".

Nakon što je tužilac 1. marta završio uvodno izlaganje, u četvrtak, 11. marta, biće saslušan prvi svjedok na suđenju nekadašnjem pomoćniku komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske RS generalu Zdravku Tolimiru, optuženom za "genocid i druge zločine nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici i Žepi 1995. godine".

Postupak protiv bivšeg šefa Državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog zamjenika i komandanta Jedinice za specijalne operacije Franka Simatovića-Frenkija, kojima se sudi zbog zločina koje su policijske i paravojne snage počinile od 1991. do 1995. u Hrvatskoj i BiH, biće nastavljen danas dokaznim postupkom optužbe.

Suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine nad srpskim civilima u toku i poslije operacije "Oluja" u ljeto 1995. godine, biće nastavljeno danas ispitivanjem svjedoka sudskog vijeća.

Dokazni postupci optužbe i odbrane su okončani, a sudsko vijeće ispitalo je dvojicu od sedam svojih svjedoka.

Nastavlja se danas i dokazni postupak advokata odbrane u predmetu protiv šestorice nekadašnjih zvaničnika Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića, koji su optuženi za progone nehrvatskog stanovništva.

Suđenje lideru radikala Vojislavu Šešelju biće nastavljeno sutra i u srijedu, 10. marta, kada bi trebalo da bude saslušan novi svjedok sudskog vijeća koji se vodi pod pseudonimom "VS-1058". Optužnica tereti Šešelja za progone nesrpskog stanovništva sa područja BiH, Hrvatske i iz Vojvodine od 1991. do 1993. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: