Haški tribunal
0

Nastavlja se suđenje Župljaninu i Stanišiću

SRNA
Haški tribunal (Foto: Reuters)
Haški tribunal (Foto: Reuters)
U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno suđenje nekadašnjem načelniku regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjoj Luci Stojanu Župljaninu i ratnom ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Mići Stanišiću.

Župljanin i Stanišić optuženi su za zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH počinjenim od aprila do kraja decembra 1992. godine.

Zastupnici odbrane će unakrsno ispitivati bivšeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova u predratnoj BiH Vitomira Žepinića. 

U Haškom tribunalu danas se nastavlja glavni pretres u postupku protiv nekadašnjeg načelnika Resora javne bezbjednosti MUP Srbije Vlastimira Đorđevića, optuženog za zločine nad kosovskim Albancima počinjenim u prvoj polovini 1999. godine. 

Suđenje će biti nastavljeno iskazom bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Branka Krge, koji je 1999. godine bio na čelu Obavještajne uprave Generalštaba.

Glavni pretres u predmetu protiv predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, optuženog za progone nesrpskog stanovništva iz BiH, Hrvatske i iz Vojvodine, biće nastavljen u utorak, 2. februara. 

Kako je najavljeno, biće saslušan svjedok V-1067, koji je pozvan da iskaz da kao svjedok sudskog vijeća. 
Suđenje nekadašnjem šefu službe Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku i komandantu Jedinice za specijalne operacije Franku Simatoviću-Frenkiju biće nastavljeno u srijedu, 3. februara. 

Stanišić i Simatović su optuženi za progone nesrpskog stanovništva iz Hrvatske i BiH, od 1. aprila 1991. do 31. decembra 1995. godine.

U Haškom tribunalu u četvrtak, 4. februara biće nastavljeno suđenje bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, kojeg optužnica tereti za pomaganje srpskim snagama koje su počinile zločine u Zagrebu, Sarajevu i Srebrenici.

Tužilaštvo je svoj dokazni postupak završilo prošle nedjelje i očekuje se da ove nedjelje budu saslušani prvi svjedoci odbrane.