Haški tribunal
0

Ove sedmice nastavak sedam suđenja

SRNA
U Haškom tribunala danas će biti nastavljeno suđenje bivšem ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Mići Stanišiću i bivšem načelniku regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjaluci Stojanu Župljaninu, optuženim za zločine nad nesrpskim stanovništvom od aprila do kraja decembra 1992. godine.

Danas će biti nastavljeno suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, kojeg optužnica tereti za pomaganje srpskim snagama koje su počinile zločine u Zagrebu, Sarajevu i Srebrenici.

Na suđenju nekadašnjem načelniku javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimiru Đorđeviću, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu u prvoj polovini 1999., sutra će biti nastavljen dokazni postupak odbrane.

Prošle sedmice je glavni pretres bio odložen, jer je, kako je objašnjeno, svjedoku pozlilo na putu do aerodroma u Beogradu, a kao svjedoci su bili najavljeni bivši predsjednik Skupštine Kosova Vukašin Jokanović i nekadašnji načelnik Kosovskog okruga Veljko Odalović.

Među svjedocima najavljenim za februar je i penzionisani general Branko Krga, koji je 1999. bio na čelu Obaveštajne uprave Generalštaba VJ.

U Haškom tribunalu danas i sutra biće nastavljen glavni pretres u postupku protiv bivšeg šefa Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog bivšeg pomoćnika i komandanta Jedinice za specijalne operacije državne bezbjednosti Franka Simatovića-Frenkija, optuženih za progone nesrpskog stanovništva iz Hrvatske i BiH, od 1. aprila 1991. do 31. decembra 1995. godine.

Danas će biti nastavljen i dokazni postupak odbrane na suđenju nekadašnjim zvaničnicima Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, optuženim za zločine nad nehrvatskim stanovništvom u zapadnoj Hercegovini.

Nastavak glavnog pretresa u postupku protiv predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja zakazan je za utorak i srijedu, 26. i 27. januara. Suđenje se nastavlja iskazom zaštićenog svjedoka VS-029.

U srijedu, 27. janaura biće nastavljen i glavni pretres u predmetu hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine nad srpskim civilima u toku i poslije operacije "Oluja" u ljeto 1995. godine.