Haški tribunal
0

Karadžić danas ispituje nekadašnjeg komandanta VRS u Lukavici

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas će pred Haškim tribunalom nastaviti da ispituje svog četvrtog svjedoka u dokaznom postupku odbrane - Dušana Škrbu, koji je u periodu na koji se odnosi optužnica bio komandant Mješovitog artiljerijskog bataljona Vojske Republike Srpske u Lukavici.

Karadžić namjerava ove sedmice ispitati tri svjedoka čiji identitet nije objelodanjen i Stevana Veljovića, bivšeg operativnog oficira Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS. Veljović je u Hagu ranije svjedočio na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću, bivšem komandantu SRK VRS.

Karadžić, koji se sam zastupa pred sudom, je započeo izvođenje dokaza prošlog utorka i do sada su saslušani penzionisani ruski pukovnik Andrej Demurenko i bivši oficir UNPROFOR-a u Sarajevu Pol Konvej, nekadašnji član vojne posmatračke misije UN-a te oficir SRK VRS Blagoje Kovačević.

Zbog Dana UN-a u srijedu, 24. oktobra, i Kurban-bajrama, koji se obilježava u petak, 26. oktobra, u Tribunalu će se pretresi održati samo danas i sutra. Četvrtak, 25. oktobar, bit će radni dan, ali neće biti rasprava u sudnicama.

Na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću odbrana će nastaviti unakrsno ispitivati predsjednika Srpskog demokratskog foruma, političara iz Zapadne Slavonije Veljka Džakulu.

Komandant Glavnog štaba VRS general Ratko Mladić ponovo će se u sudnici pojaviti u ponedjeljak, 29. oktobra, poslije dvosedmičnog prekida suđenja.