Regija
1

Počinje suđenje Hadžiću - posljednji proces pred Haškim sudom

SRNA
Goran Hadžić
Goran Hadžić
Haški tribunal započet će sutra svoje posljednje suđenje u predmetu protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića, a istog dana će nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić započeti izvođenje svojih dokaza i pozvati prve svjedoke.

U Hadžićevom predmetu danas će biti održana predraspravna konferencija, a u Karadžićevom konferencija pred početak izvođenja dokaza odbrane, na kojima će se čuti više detalja o tome kako će se postupci odvijati.

Karadžić namjerava saslušati oko 600 svjedoka, a prvi će biti ruski pukovnik Andrej Demurenko, koji je učestvovao u istrazi nakon eksplozije granate na pijaci Markale u Sarajevu 28. augusta 1995. godine.

Naredni svjedoci bit će irski major Pol Konvej te Blagoje Kovačević, Slavko Genko, Dušan Škrba i jedan zaštićeni svjedok.

Za svoj dokazni postupak Karadžić je tražio 600 sati, dvostruko više nego što je imalo tužilaštvo i uložio je žalbu na odluku kojom mu je naloženo da svoje dokaze iznese za 300 sati.

Suđenje Karadžiću počelo je 26. oktobra 2009. godine. Dokazni postupak tužilaštva okončan je 25. maja ove godine.

Gorana Hadžića optužnica tereti za zločine počinjene u istočnoj Slavoniji, u Hrvatskoj, od juna 1991. do decembra 1993. godine, uključujući progone, ubistva, zatvaranja, mučenje, nehumana djela, surovo postupanje i bezobzirno razaranje.

On je uhapšen u julu 2011. godine u Srbiji, kao posljednji bjegunac od ukupno 161 optuženog u Haškom tribunalu. Na prvom stupanju pred sud izjasnio se da se ne osjeća krivim.

Tužilaštvo planira da izvede ukupno 141 svjedoka, a za dokazni postupak je zatraženo 170 sati.

Suđenje Ratku Mladiću bit će nastavljeno 29. oktobra.