Tihić o trilateralnom sastanku
0

"Karađorđevo nije sretno odabrano mjesto susreta"

SRNA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je danas u Sarajevu da je dobro da Predsjedništvo BiH, nakon četiri godine izostanka bilo kakve zvanične saradnje, ide u Karađorđevo i razgovara sa predsjednicima Srbije Borisom Tadićem i Turske Abdulahom Gulom.

"Mjesto održavanja susreta nije baš sretno odabrano jer nas to asocira na prošla vremena, na dogovor iz Karađorđeva. Nažalost, asocira i na današnja vremena, jer su u BiH još jake politike koje slijede dogovor iz Karađorđeva", izjavio je Tihić novinarima.

On je rekao da mu je drago što "u Hrvatskoj te politike više nisu na sceni", navodeći da "jednim dijelom u Srbiji, nažalost, još uvijek takve politike postoje".

Odgovarajući na pitanje šta očekuje u vezi sa formiranjem vlasti u BiH, Tihić je rekao da su "poslali predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku i strankama iz RS poziv i na njima je da oni odluče da li žele i sa kime praviti vlast". 

Tihić je naglasio da su "to pitanje postavili alternativno - da li da se ide u formiranje vlasti na nivou BiH sa parlamentarnim većinama u RS i FBiH ili kada je riječ o FBiH, sa strankama platforme i dva HDZ-a".

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija rekao je da nije nikoga kontaktirao u posljednje vrijeme u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH.

"Čekam da prođu praznici", rekao je on.	
Članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić učestvovat će sutra na trilateralnom sastanku šefova država BiH, Srbije i Turske u Karađorđevu.