Abdulah Gul
0

"Turska će pomoći Srbiji u pripremama za kandidaturu"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Otvoreno smo razgovarali zajedničkim ciljevima Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske u integracijama u evropsku zajednicu - rekao je predsjednik Srbije Boris Tadić nakon trilateralnog sastanak s predsjednikom Turske Abdulahom Gulom i tročlanim Predsjedništvom BiH - Nebojšom Radmanovićem, Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićem.
  • Što se tiče historijske uloge mjesta Karađorđeva za ovaj sastanak, moja ideja je bila da se prevaziđu neke historijski loše odluke za narode na prostoru bivše Jugoslavije koje su ovdje donesene. I u tome smo se složili - da upravo ovdje treba početi integraciju nakon događaja zabilježenih prije 19 godina - kazao je Tadić, nadovezujući se na konstataciju Komšića, koji je rekao da je u početku tročlana bosanska delegacija imala primjedbi što se ovaj susret dešava u Karađorđevu.

  • Ali, nakon svega što se danas čulo zadovoljni smo što se trilateralni sastanak desio upravo u Karađorđevu, koji narod BiH asocira na lošu prošlost - rekao je Komšič. On je dodao da se razgovaralo otvoreno i da su pokrenuta mnoga bolna i nerazjašnjena pitanja, kao što su referendum RS-a ili hapšenje i izvođenje pred sud ratnih zločinaca...

  • Milo mi je da je Tadić rekao da Srbija neće priznati nikakvu referendumsku odluku koja bi značila teritorijalno i svako drugo cijepanje BiH - kazao je Komšić.

Predsjednik Turske Abdulah Gul je rekao da Turska, iako nije članica EU već država kandidat, može svojim iskustvom pomoći Srbiji i BiH u pripremama za kandidaturu.

  • I Španija se više od 11 godina kao kandidat za EU pripremala za prijem u ovu zajednicu i napokon je postala članica. I Turska će kao mnogoljudna i višemilionska država napokon postati članica EU iako još uvijek ima izvjesnih problema za pijem u članstvo - rekao je Gul i dodao:
  • Što se tiče Balkana, smatramo da Balkan nije kraj već srce Evrope, i samo stabilan Balkan može doprinijeti prosperitetu i svakoj drugoj saradnji - rekao je Gul.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je kazao da su osim o političkoj saradnji razgovarali i o ekonomskoj, kulturnoj, naučnoj, sportskoj...

  • Srbija je naš najveći vanjskotrgovinski partner i najveći investitor u BiH. Ova država do sada je investirala više od 850 miliona eura u privredu BiH - rekao je Radmanović. Nakon pres-konferencije učesnici trilaterale su prošetali Karađorđevim i ručali u ovom kompleksu.

Nakon toga planiran je bilateralni sastanak predsjednika Turske s tročlanim Predsjedništvom BiH, dok je drugi bilateralni sastanak, u kome su učestvovali Tadić i predstavnici BiH, održan ranije ujutro.

U Karađorđevu se okupilo više od 100 novinara i snimatelja. Interesiranje je veliko, brojni su novinari stranih medija i agencija, kao i predstavnika sedme sile iz BiH, prenose beogradske agencije.