{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Kao garant Daytona, Rusija je protiv sankcija RS-u"

F
6.5.2011. u 08:14
0
33
"Kao garant Daytona, Rusija je protiv sankcija RS-u"
0
"Kao garant Daytona, Rusija je protiv sankcija RS-u"
Aleksandar Bocan-Harčenko
Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je kako Rusija smatra da odluka Narodne skupštine bh. entiteta Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH nije u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom.
On je u intervjuu "Novostima" od petka istaknuo da se njegova država protivi upotrebi "bonskih ovlaštenja" u eventualnom sankcionisanju službene Banje Luke i da se rješenje mora tražiti u dijalogu, prenio je Tanjug.

Harčenko je rekao da je Rusija garant "Daytona" i smatra da u odluci o raspisivanju referenduma u RS-u nema kršenja sporazuma i da nema mjesta za upotrebu protektorskih ovlasti, jer ona neće doprinijeti konstruktivnom rješenju, već će dodatno produbiti krizu u BiH.

On je naglasio da je za Rusiju nedopustiva promjena Dejtonskog sporazuma.

"Kao garanta 'Daytona', za nas se ne dovodi u pitanje cjelovitost BiH, ali isto tako i kapacitet entiteta RS-a i Federacije BiH", objasnio je Harčenko.

On smatra da pitanje referenduma u RS-u nije najveći problem BiH i da je veći problem za BiH činjenica da Vijeće ministara nije izabrano ni nakon sedam mjeseci od izbora.

"Veći problem je položaj hrvatskog naroda. Ne poštuje se 'Daytonom' utvrđeni princip rotacije predstavnika konstitutivnih naroda na vodećim funkcijama. To su realni problemi, a ne referendum", rekao je ruski ambasador u BiH.

Na opasku novinara da RS više od četiri godine upozorava na loš i pristran rad Suda i Tužilaštva BiH i da niko nije reagovao, Harčenko je odgovorio da je to i ključni problem, i to je službeni stav Rusije.

"RS je upozoravala i upozoravala na problem Suda i Tužilaštva. Ured visokog predstavnika (OHR) nije poklanjao nikakvu pažnju toj zabrinutosti. Zato što je OHR ignorisao ta upozorenja, došli smo u današnju situaciju", kazao je ruski ambasador u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: