Ne odustaje
0

Dodik: Referendum je još moguć

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da RS nije potpuno odustala od referenduma, ali je uspjela da ostvari cilj bez njegovog održavanja, jer je dobila potvrdu da je u pravu kada je ukazala na probleme u funkcionisanju Suda i Tužilaštva BiH.

"Referendum o bilo kom pitanju, na osnovu odluka parlamenta Srpske, još je moguć, ali sada nam nije potreban. Evropa nas je pozvala da učestvujemo u rješavanju pravosudnih pitanja i mi smo se obavezali. To zasigurno jača poziciju Banjaluke, jer smo postali partner EU", rekao je Dodik za časopis "Kord", koji izlazi u Beogradu na engleskom jeziku.

On je naglasio da svi treba da shvate da je referendum ustavno pravo Srpske koje joj nije oduzeto, ali da nakon postizanja sporazuma sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton direktno izjašnjavanje trenutno nije potrebno. 

"Ako smo uspjeli da postignemo cilj bez referenduma, njegovo održavanje pod sadašnjim okolnostima bio bi nepotreban čin i devalvacija najstarijeg demokratskog prava", istakao je Dodik, navodeći da je nakon sastanka sa Ashton postignut rezultat koji je očekivan i nakon referenduma. 

Prema njegovim riječima, RS je napravila veliki korak naprijed, jer joj je data dodatna afirmacija da je legalan entitet. 

"Sada svi znaju šta Srpska želi. Želimo da potvrdimo naša prava u skladu sa Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, odnosno da RS, kao legitiman entitet, treba konsultovati u procesu odlučivanja", naveo je Dodik, dodajući da je sa ovim sporazumom gurnut po strani radikalni segment međunarodne zajednice koji je traži uvođenje sankcija RS.

Predsjednik RS rekao je da Evropa nikad nije referendum nazivala antidejtonskim, već su to riječi visokog predstavnika.

"Evropa je govorila o referendumu kao o potezu u lošem pravcu, ali ga nikad nije okarakterisala kao antidejtonski", dodao je Dodik.

On je ponovio da je OHR dio problema, a ne rješenja u BiH, jer visoki predstavnici, koristeći političku moć umjesto pravnih ovlaštenja, nameću zakone, uključujući Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji je usvojen 2000. godine. 

"Čak i takozvana 'bonska ovlaštenja' kažu da visoki predstavnik ne može donositi zakone u BiH. BiH je danas legalno ugrožena zemlja zahvaljujući visokom predstavniku", rekao je Dodik, podsjećajući da je uloga koju je imao visoki predstavnik tokom nedavnog nastupa u Vijeću sigurnosti UN, u najblažem slučaju, nečasna, jer je izrekao mnoge laži o RS i pokušao da obmane javnost o odnosima i situaciji u BiH.