{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nećemo se upuštati u secesiju od BiH"

F
22.5.2011. u 10:05
0
91
"Nećemo se upuštati u secesiju od BiH"
0
"Nećemo se upuštati u secesiju od BiH"
Milorad Dodik
Republika Srpska neće se upuštati u avanture kao što je secesija od Bosne i Hercegovine, već želimo da u njoj vlada balans utvrđen Dejtonskim sporazumom, izjavio je predsjednik bh. entiteta RS-a Milorad Dodik.
"Bosna i Hercegovina isključivo može opstati ako se poštuju prava RS-a dobivena Dejtonskim sporazumom. I Bošnjaci bi trebali prigrliti Dejtonski sporazum i tako sačuvati BiH. Ovako kako oni rade, to je najbolji put da se ugasi ova zemlja", ocijenio je Dodik u intervjuu današnjoj "Politici".

Dodik je naveo da će dijalog o reformi pravosuđa u BiH, koji je dogovoren na sastanku s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, početi početkom juna, kada će u Banju Luku doći evropski povjerenik za proširenje Štefan Fuele koji će voditi prvi sastanak.

"S njim će doći i izaslanstvo stručnjaka EU-a, a ovdje će biti predstavnici RS-a, Federacije BiH i zajedničkih organa. Predstoje teški razgovori u kojima će se definitivno reći da li može ili ne može ostati ovakav pravosudni sistem u BiH", rekao je on .

Dodik je naglasio da RS ne traži nikakva prava mimo Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH i da se s te pozicije "suprotstavila jednoj snažnoj akciji centralizacije BiH koja je bila u brzom hodu do 2005. godine".

Dolazak Ashton u Banju Luku je "vrlo važan čin koji ima snažne političke konsekvence", kazao je Dodik i ocijenio da je RS "na dobrom putu da pravom pobijedi silu".

On je rekao da je nakon razgovora s Ashton predložio povlačenje odluke o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH zbog toga što su "stvorene nove realne činjenice koje nisu postojale kada sam tražio da Narodna skupština RS-a donijeti odluku o raspisivanju referenduma".

"Mislim da je ključno to što je EU ipak procijenila da na strani RS-a postoje određena prava i da smo u pravu. Zato se EU uključila u ovu priču, iako su Britanci bili zagovornici kažnjavanja i RS-a i njenog rukovodstva. Da nije bilo kvalitetne reakcije EU-a, OHR je mogao raditi šta hoće", rekao je Dodik o prijetnjama visokog predstavnika Valentina Inzka da će ukoliko se ne povuče odluka o referendumu, morati sam da je poništi i da predsjednika RS-a eliminira iz političkog života.

Dodik je istakao i da RS nije bila spremna da pod prijetnjama povuče odluku o održavanju referenduma i dodao da u slučaju da dijalog s EU-om nije uspio RS "ne bi povukla odluku o raspisivanju referenduma".

Predsjednik RS-a je odbacio mogućnost da bi uslijed održavanja referenduma u RS-u došlo do zaoštravanja situacije u BiH, prenosi Tanjug.

"Mi imamo pravo da demokratskim sredstvima branimo svoja prava i od toga nećemo odustati. Ključna rečenica dogovora s EU-om je da referendum o ovom pitanju za sada nije neophodan. Odavno nemamo potrebu da uplakano Sarajevo tješimo dobrim poklonima. Mi od Sarajeva samo tražimo da poštuju naša ustavna prava onoliko koliko i mi poštujemo BiH", naveo je on.

Dodik i Ashton razgovarali su 13. maja u Banjoj Luci, nakon čega je predsjednik RS-a izjavio da referendum o odlukama visokog predstavnika za BiH iz domene pravosuđa nije neophodan, a Ashton obećala formiranje komisije EU za restrukturiranje pravosudnih institucija u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: