{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Harčenko: "Rusija neće nametati svoje interese BiH"

F
13.2.2011. u 15:05
0
6
Harčenko: "Rusija neće nametati svoje interese BiH"
0
Harčenko: "Rusija neće nametati svoje interese BiH"
Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Bocan-Harčenko kazao je u nedjelju da Rusija ima svoj interes na Balkanu, ali kako je najvažnije da imajući u vidu svoj interes, vodi računa o interesu zemlje patnera.
Govoreći na sesiji Kruga 99 o temi "Ruska diplomacija na Balkanu i u BiH", Bocan-Harčrnko je kazao da Rusija nema namjeru nametati svoje interese i neku svoju viziju unutarnjeg uređenja, već želi podudaranje "interesa Rusije i interesa BiH kao partnera".

Po njegovim riječima, Rusija je izravno uključena u političku stabilizaciju u našoj zemlji kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i članica Vijeća za implementaciju mira (PIC).

"Što se tiče sadašnje situacije i ubuduće, mi stavljamo dopunski naglasak na razvoju bilateralnih odnosa i u okviru bilateralnih odnosa naglasak na razvoj gospodarske razmjene, investicija i uključivanja Rusije u ekonomski razvoj", kazao je Bocan-Harčenko.

Govoreći o OHR-u i međunarodnoj zajednici, ponovio je stav da je došlo vrijeme za promjenu načina djelovanja međunarodne zajednice u BiH. Rusija smatra da je najvažniji zadatak zatvaranje OHR-a i predaja odgovornosti vlastima u BiH, kazao je. Mislimo, dodao je, da je došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a čim dođe do implementacije plana „pet plus dva“.

Ruski ambasador u BiH dotakao se i pitanja promjene Dejtonskog sporazuma, rekavši da su promjene moguće, ali samo na osnovu domaće inicijative svih institucija vlasti, političkih lidera, političkih institucija BiH, u okviru domaćeg dijaloga i na osnovu konsenzusa. Protivi se, dodao je, bilo kakvim pokušajima nametanja promjena dejtonskog Ustava BiH i stvaranja nekog nametnutog uređenja države.

Ambasador je prije početka sesije Kruga 99 odgovorio i na neka novinarska pitanja, a jedno od njih se odnosilo na formiranje vlastu u BiH. "Formiranje vlasti je potpuno unutrašnja stvar BiH i mi se nećemo miješati u to. Želimo da se vlast formira što brže“, kazao je.

Ambasadro je odgovarao i na pitanja članova Kruga 99. Jovan Divjak postavio je ruskom ambasadoru pitanje kako tumači izjavu predsjednika Republike Srpske da bi "RS i Srbija trebale činiti jedinstven privredni, kulturni i duhovni prostor".

Ambasador Bocan-Harčenko je kazao da što se tiče ove izjave, nema osjećaj da tu ima neki pokušaj potkopavanja državnosti BiH. „Što se tiče RS-a kao entiteta u BiH i Srbije, prirodno da tu ima neke dodatne mogućnosti za razvoj kulturnih i svakih drugih veza, ne nauštrb državnosti BiH“, kazao je.

Član Kruga 99 Hidajet Repovac, govoreći o mogućnosti odlaska OHR-a, kazao je da je u našoj zemlji političko stanje "nezrelo" i da su političari isto toliko nezreli da je odlazak OHR gotovo nemoguć.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: