Krug 99
0

Harčenko: "Rusija neće nametati svoje interese BiH"

FENA
Aleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Bocan-Harčenko kazao je u nedjelju da Rusija ima svoj interes na Balkanu, ali kako je najvažnije da imajući u vidu svoj interes, vodi računa o interesu zemlje patnera.

Govoreći na sesiji Kruga 99 o temi "Ruska diplomacija na Balkanu i u BiH", Bocan-Harčrnko je kazao da Rusija nema namjeru nametati svoje interese i neku svoju viziju unutarnjeg uređenja, već želi podudaranje "interesa Rusije i interesa BiH kao partnera".

Po njegovim riječima, Rusija je izravno uključena u političku stabilizaciju u našoj zemlji kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i članica Vijeća za implementaciju mira (PIC).

"Što se tiče sadašnje situacije i ubuduće, mi stavljamo dopunski naglasak na razvoju bilateralnih odnosa i u okviru bilateralnih odnosa naglasak na razvoj gospodarske razmjene, investicija i uključivanja Rusije u ekonomski razvoj", kazao je Bocan-Harčenko.

Govoreći o OHR-u i međunarodnoj zajednici, ponovio je stav da je došlo vrijeme za promjenu načina djelovanja međunarodne zajednice u BiH. Rusija smatra da je najvažniji zadatak zatvaranje OHR-a i predaja odgovornosti vlastima u BiH, kazao je. Mislimo, dodao je, da je došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a čim dođe do implementacije plana „pet plus dva“.

Ruski ambasador u BiH dotakao se i pitanja promjene Dejtonskog sporazuma, rekavši da su promjene moguće, ali samo na osnovu domaće inicijative svih institucija vlasti, političkih lidera, političkih institucija BiH, u okviru domaćeg dijaloga i na osnovu konsenzusa. Protivi se, dodao je, bilo kakvim pokušajima nametanja promjena dejtonskog Ustava BiH i stvaranja nekog nametnutog uređenja države.

Ambasador je prije početka sesije Kruga 99 odgovorio i na neka novinarska pitanja, a jedno od njih se odnosilo na formiranje vlastu u BiH. "Formiranje vlasti je potpuno unutrašnja stvar BiH i mi se nećemo miješati u to. Želimo da se vlast formira što brže“, kazao je.

Ambasadro je odgovarao i na pitanja članova Kruga 99. Jovan Divjak postavio je ruskom ambasadoru pitanje kako tumači izjavu predsjednika Republike Srpske da bi "RS i Srbija trebale činiti jedinstven privredni, kulturni i duhovni prostor".

Ambasador Bocan-Harčenko je kazao da što se tiče ove izjave, nema osjećaj da tu ima neki pokušaj potkopavanja državnosti BiH. „Što se tiče RS-a kao entiteta u BiH i Srbije, prirodno da tu ima neke dodatne mogućnosti za razvoj kulturnih i svakih drugih veza, ne nauštrb državnosti BiH“, kazao je.

Član Kruga 99 Hidajet Repovac, govoreći o mogućnosti odlaska OHR-a, kazao je da je u našoj zemlji političko stanje "nezrelo" i da su političari isto toliko nezreli da je odlazak OHR gotovo nemoguć.