{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kandić: Utvrđena je namjera da se stvori entitet i pripoji Hrvatskoj

F
29.5.2013. u 12:54
49
10
Kandić: Utvrđena je namjera da se stvori entitet i pripoji Hrvatskoj
49
Kandić: Utvrđena je namjera da se stvori entitet i pripoji Hrvatskoj
Nataša Kandić (Foto: Klix.ba)
"U ovom slučaju nije bitan broj zatvorskih godina nego da je utvrđeno da je postojala namjera da se stvori entitet i pripoji Hrvatskoj", izjavila je za Fenu Nataša Kandić iz Inicijative RECOM i osnivačica Fonda za humanitarno pravo Srbije povodom izricanja osuđujućih zatvorskih kazni čelnicima Herceg Bosne.
Kako Kandić ističe presuda odgovara činjenicama u stvarnosti.

"Značajno niže zatvorske kazne u odnosu na zahtjev Tužilaštva ne smanjuju težinu pravne odluke kojom je obuhvaćen pokojni predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman", kazala je Kandić u izjavi za Fenu.

Vijeće ICTY-a izreklo je Jadranku Prliću kaznu zatvora od 25 godina, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću po 20 godina zatvora, Valentinu Ćoriću 16 godina zatvora i Berislavu Pušiću kaznu zatvora od deset godina.

Šestorica osuđenih visokih funkcionera Herceg-Bosne terete se za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine uključujući, između ostalog, ubistvo, silovanje, seksualno zlostavljanje, uništavanje imovine, zatvaranje, deportaciju i prisilno premještanje počinjeno nad bosanskim Muslimanima i drugim nehrvatima od 1992. do 1994. godine.

Oni se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj političko i vojno podjarmljivanje, trajno uklanjanje i etničko čišćenje bosanskih Muslimana i ostalih nehrvata koji su živjeli na onim dijelovima teritorije Republike Bosne i Hercegovine za koje se tvrdilo da pripadaju takozvanoj Hrvatskoj Zajednici (a kasnije Republici) Herceg-Bosni, i pripajanje tih teritorija kao dijela “Velike Hrvatske”. Optužnica se odnosi na zločine počinjene u opštinama Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: