vijesti
0

Tužilaštvo Haškog tribunala: Pravda je izvršena

FENA
Haški tribunal
Haški tribunal
Tužilaštvo Haškog tribunala izrazilo je u srijedu zadovoljstvo osuđujućim presudama protiv šestorice bivših čelnika "Herceg-Bosne", ističući da je time pravda izvršena.

"Jako smo zadovljni s presudom, mislim da je pravda danas izvršena. Ovo je presudna odluka koja govori o hrvatskoj strani priče u ratu u Bosni i Hercegovini. U javnosti, među historičarima i u medijima se puno govorilo o srpskoj strani u sukobu i tako i treba. Sada se govori i o hrvatskoj strani, onome što se dogodilo u 'Herceg-Bosni', što je radila Tuđmanova vlada. Ovo je historijski trenutak i tužilaštvo je zadovoljno rezultatom", izjavio je tužilac Keneth Scott.

Upitan da komentira proglašenje "Herceg-Bosne" udruženim zločinačkim poduhvatom dok Republika Srpska i dalje postoji, Scott je rekao da ne vidi razlike između "Herceg-Bosne" i Republike Srpske, a da je ishod Daytonskih pregovora donio drukčiji rezultat.

"Mi smo uvijek tvrdili da su 'Herceg-Bosna' i Republika Srpska iste. Tu je postojao udruženi zločinački poduhvat, postojao je dogovor, plan i djelovanje vodstva 'Herceg-Bosne' po uputama Franje Tuđmana i Gojka Šuška", rekao je Scott.

Šestorica bivših čelnika Hrvata iz BiH osuđena su u srijedu pred Haškim sudom na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima na području tzv. Herceg-Bosne u vrijeme hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993-94. godine.

Raspravno vijeće je većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg sudije Jeana Claudea Antonettija, zaključilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH 1993-94. godine bio međunarodni sukob te da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom tzv. Herceg-Bosne za koje se terete optuženi, konkretno zločini iz 21 od 26 tačaka optužnice, počinjena u okviru udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana.