{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HDZ BiH vjeruje da će drugostepena presuda biti drugačija

S
29.5.2013. u 14:20
1
2
HDZ BiH vjeruje da će drugostepena presuda biti drugačija
1
HDZ BiH vjeruje da će  drugostepena presuda biti drugačija
HDZ BiH vjeruje da će drugostepenom presudom biti odbačena teza o udruženom zločinačkom poduhvatu i da će prvostepene presude šestorici Hrvata iz BiH biti odbačene ili značajno umanjene.
Iz HDZ-a BiH saopšteno je da nije neočekivana današnja presuda šestorici Hrvata iz BiH, "s obzirom na teške kvalifikacije i optužbe Tužilaštva Haškog tribunala koje su se provlačile u javnosti 3.295 dana".

U saopštenju se dodaje da HDZ BiH daje podršku šestorici Hrvata iz BiH i njihovim porodicama i da vjeruje da će na kraju istina izaći na vidjelo.

"Presuda, ma kakva ona bila, neće, niti može umanjiti u našim očima značenje i doprinos generala Slobodana Praljka, Jadranka Prlića, Brune Stojića, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića u stvaranju hrvatske slobode, odbrane hrvatskoga naroda u BiH, kao i stvaranju preduslova za mirovne pregovore u BiH, koji su, između ostaloga, omogućili i opstanak bošnjačkom narodu u BiH", navode iz HDZ BiH.

Haški sud osudio je danas šestoricu zvaničnika "Herceg-Bosne" za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u koji su bili uključeni i vođa Hrvata u BiH Mate Boban, ali i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko.

Sud je potvrdio postojanje etničkog čišćenja i udruženog zločinačkog poduhvata, a za etničko čišćenje i stvaranje velike Hrvatske u koju bi ušli i dijelovi BiH, nekadašnji premijer "Herceg-Bosne" Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

Komandanti Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: