{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HDZ BiH vjeruje da će drugostepena presuda biti drugačija

S
29.5.2013. u 14:20
1
2
HDZ BiH vjeruje da će drugostepena presuda biti drugačija
1
HDZ BiH vjeruje da će  drugostepena presuda biti drugačija
HDZ BiH vjeruje da će drugostepenom presudom biti odbačena teza o udruženom zločinačkom poduhvatu i da će prvostepene presude šestorici Hrvata iz BiH biti odbačene ili značajno umanjene.
Iz HDZ-a BiH saopšteno je da nije neočekivana današnja presuda šestorici Hrvata iz BiH, "s obzirom na teške kvalifikacije i optužbe Tužilaštva Haškog tribunala koje su se provlačile u javnosti 3.295 dana".

U saopštenju se dodaje da HDZ BiH daje podršku šestorici Hrvata iz BiH i njihovim porodicama i da vjeruje da će na kraju istina izaći na vidjelo.

"Presuda, ma kakva ona bila, neće, niti može umanjiti u našim očima značenje i doprinos generala Slobodana Praljka, Jadranka Prlića, Brune Stojića, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića u stvaranju hrvatske slobode, odbrane hrvatskoga naroda u BiH, kao i stvaranju preduslova za mirovne pregovore u BiH, koji su, između ostaloga, omogućili i opstanak bošnjačkom narodu u BiH", navode iz HDZ BiH.

Haški sud osudio je danas šestoricu zvaničnika "Herceg-Bosne" za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u koji su bili uključeni i vođa Hrvata u BiH Mate Boban, ali i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko.

Sud je potvrdio postojanje etničkog čišćenja i udruženog zločinačkog poduhvata, a za etničko čišćenje i stvaranje velike Hrvatske u koju bi ušli i dijelovi BiH, nekadašnji premijer "Herceg-Bosne" Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

Komandanti Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: