{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Haška presuda u predmetu Prlić i ostali 29. maja

F
15.4.2013. u 11:10
2
3
Haška presuda u predmetu Prlić i ostali 29. maja
2
Haška presuda u predmetu Prlić i ostali 29. maja
Jadranko Prlić (Foto: AFP)
Prvostepena presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) bosanskohercegovačkim Hrvatima u predmetu "Prlić i ostali" bit će izrečena 29. maja ove godine, kazala je u ponedjeljak Nika Pinter, advokatica generala Slobodana Praljka, koja je primila obavijest ICTY-ija.
Izricanje prvostepene presude šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne već je nekoliko puta odgađano. Završne riječi u tom predmetu održane su prije više od dvije godine u martu 2011.

Haaško tužiteljstvo bivše čelnike Herceg-Bosne - premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića i komandante Glavnog štaba HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, komandante vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, optužuje za zločine počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog poduhvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja "Herceg-Bosne" koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja "velike Hrvatske".

U završnim riječima tužitelji su zatražili da ih se proglasi krivima te su za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražili 40 godina zatvora, za Ćorića 35 a za Pušića 25 godina zatvora, dok su odbrane zatražile njihovo oslobađanje.

Predmet protiv šestorke jedan je od najkompleksnijih pred Haškim sudom i samo je dokaznih predmeta oko deset hiljada.

Osim generala Praljka koji je sam tražio povratak u pritvor zbog spora oko troškova njegove odbrane, drugi optuženi u predmetu čekaju izricanje presude na privremenoj slobodi.

Šestorica bosanskohercegovačkih Hrvata dobrovoljno su se predala 5. aprila 2004.

Suđenje je počelo u aprilu 2006. i pretvorilo se u jedno od najduljih suđenja pred Haškim sudom.

Kao jedan od razloga pomicanja rokova za objavljivanje ove i drugih presuda ICTY je u redovitim izvještajima Vijeću sigurnosti UN-a navodio i odljev kvalificiranog osoblja koje pomaže sudijama u njihovu radu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: