BiH
1

Radojičić: Ozbiljne ocjene i presude, ali još ništa nije završeno

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Predsjednik parlamenta Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas, komentirajući presude koje je Sudsko vijeće Tribunala u Haagu izreklo u slučaju "Prlić i ostali”, da se radi o vrlo ozbiljnoj ocjeni i presudi, u kojoj je navedeno da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu.

Međutim, kaže da treba imati u vidu dosadašnju “neobičnu” praksu Haškog tribunala, da u drugostepenim presudama se potpuno preinači presuda.

"Ovo je prvostepena presuda, koja je dala visoke kazne zatvora i dala ocjenu udruženog zločinačkog poduhvata, iz kojeg može proizilaziti niz drugih političkih i ne samo tih ocjena i postupaka, ali treba imati rezervu prema nama dobro poznatom Haškom tribunalu, kako će on djelovati u drugostepenom postupku, jer se sjećamo 'slučaja Gotovine' i još nekih drugih, gdje su prvobitne visoke zatvorske kazne i teške ocjene preinačene u oslabađujuće presude", dodao je Radojičić.

Navodi da stoga "još ništa nije završeno".

Kazao je da ove presude ne treba izjednačavati s bilo čijom kolektivnom krivicom, a posebno ne transponovati na sadašnje vrijeme, da se na bazi ove presude vrši nekome pritisak radi nekih koncesija u sadašnjim političkim bitkama.

"Nije isključeno da to može biti pritisak na nekoga, u pozadinskoj diplomatiji ili nečijim drugim utjecajima, ali u osnovi naše stalne politike je da nema kolektivnih ocjena i osuda i može postojati pojedinačna ili grupna odgovornost za činjenje i to ne treba transportovati na današnje vrijeme", dodao je.

Ipak, Radojičić navodi da, koliko se zna iz optužnice, njome nisu bili obuhvaćeni zločini “na koje se upozorava u RS-u, a stradalo je srpsko stanovništvo, od Glamoča do Mrkonjić-Grada", već, koliko mu je poznato, "samo prostor 'Herceg-Bosne' i ocjene koje su se odnosile na hrvatsko-muslimanski sukob”.

"Ovim nisu obuhvaćene one primjedbe o kojima se govori u RS-u, o počinjenim ratnim zločinima, od vojske Hrvatskog vijeća obrane i regularne Vojske Republike Hrvatske, koja je u jednom momentu izvršila agresiju na BiH, odnosno na naše prostore", rekao je Radojičić.

Pretresno vijeće ICTY-a izreklo je Jadranku Prliću kaznu zatvora od 25 godina, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću po 20 godina, Valentinu Ćoriću 16 godina i Berislavu Pušiću kaznu zatvora od deset godina.

Šestorica osuđenih visokih funkcionera "Herceg-Bosne" ostaju u pritvoru ICTY-a dok se ne izvrše pripreme za njihovo premještanje na izdržavanje kazne u zatvore drugih država.

Terete se za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine uključujući, između ostalog, ubistvo, silovanje, seksualno zlostavljanje, uništavanje imovine, zatvaranje, deportaciju i prisilno premještanje počinjeno nad bosanskim Muslimanima i drugim nehrvatima od 1992. do 1994. godine.

Oni se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj političko i vojno podjarmljivanje, trajno uklanjanje i etničko čišćenje bosanskih Muslimana i ostalih nehrvata koji su živjeli na onim dijelovima teritorije Republike Bosne i Hercegovine za koje se tvrdilo da pripadaju takozvanoj Hrvatskoj Zajednici, a kasnije "Herceg-Bosni", i pripajanje tih teritorija kao dijela “Velike Hrvatske”. Optužnica se odnosi na zločine počinjene u općinama Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš.