BiH
104

Kamera kojom je snimano suđenje Gavrilu Principu nalazi se u Muzeju u Zenici

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Muzeju grada Zenice već sedam godina posjetiocima je na raspolaganju eksponat Salon kamere kojom je fotografirana sudnica i sudionici sudskog procesa pripadnicima Mlade Bosne 1914. godine, neposredno nakon atentata na Franca Ferdinanda.

Kameru, koja je izrađena 1895. godine u bečkoj radionici R. Lechner, u Bosnu i Hercegovinu 1910. godine donio je austrijski fotograf Walter Tausch koji je kameru iza 1920. godine prodao prvom muslimanu fotografu u Zenici Dervišu Imamoviću.

U razgovoru sa direktorom Muzeja grada Zenice Adnadinom Jašarevićem saznali smo da je kamera prenošena iz generacije u generaciju te da je tek prije sedam godina svoje mjesto našla upravo u ovom muzeju.

"Austrijska salon kamera je u Muzeju sedam godina nakon što ju nam je poklonio zenički fotograf Murat Jašarević. Do njega je stigla iz generacije u generaciju, a njemu ju je ostavio njegov učitelj fotografije Imamović. Velika je sreća da je kamera upravo predata ovdje u naš muzej, jer je veliki broj sličnih stvari koje se vežu za ovaj period zadržan u muzeju u Sarajevu", kazao je Jašarević.

Kamera kojom je zabilježeno suđenje pripadnicima Mlade Bosne posjeduje staru tehnologiju koja se danas može vidjeti samo u western filmovima. Fotografije je pravila uz pomoć foto-osjetljive ploče i uz pomoć fosfornog blica, ali i danas, više od stotinu godina, potpuno je funkcionalna.

"Kamera jeste stara dovoljno da postoji materijalna vrijednost koju ja ne mogu procijeniti, a za nas ima posebnu emotivnu vrijednost jer je prvenstveno svjedočila o velikom značaju za Bosnu i Hercegovinu. Građani koji posjećuju muzej su zainteresirani za zbirku medija XX stoljeća, pogotovo za ovu kameru. Mlađe, koje zanima moderna tehnologija, posebno interesuje starija tehnologija koja se koristila prije današnje. Starijim Zeničanima je drago da se podsjete tehnike s kojom su oni stasavali, odrastali i ostarili uz nju, a ona generalno nestaje", rekao je Jašarević.

Uz kolekciji medijske tehnologije 20. stoljeća, koja u zeničkom muzeju broji preko 200 eksponata, postoji i kamera Krasnogorsk-3 koja je bila jedina koja je snimala u jamama rudnika bivše Jugoslavije.

Stota godišnjica Prvog svjetskog rata u zeničkom muzeju bit će obilježena izlaganjem eksponata koje muzej posjeduje, a podršku u realizaciji pružit će muzeji iz Velike Britanije i Austrije.