BiH
17

Izložba antikviteta: Od znački do gramofona i fotoaparata iz 1913. godine

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Metalurg city centru (MCC) u Zenici danas je otvorena 3. po redu kupoprodajna izložba antikviteta, numizmatike, filatelije te drugih predmeta kolekcionara iz cijele Bosne i Hercegovine.

Oko 30 izlagača iz Sarajeva, Zenice, Zavidovića i Mostara, danas je predstavilo svoju kolekciju predmeta, a organizator događaja Igor Mihaljević, zadovoljan je odzivom.

"Ovo je treća izložba i zadovoljni smo odzivom naših kolekiconara. Drago nam je što smo održali kontinuitet i vjerujem da će ovako biti i narednih godina. Drago nam je da imamo izlagače iz cijele Bosne i Hercegovine, mada uvijek težimo ka višim ciljevima", kazao je Mihaljević, te dodao:

"Teško je nabrojati šta se najčešće izlaže ali tu imamo razne predmete od znački, knjiga, gramofonskih ploča i raznih drugih predmeta koji imaju svoju neku vrijednost."

Svoju mini izložbu napravila je i Emina Koso iz Sarajeva, a najstariji predmet koji je predstavila na današnjoj izložbi je fotoaparat Ica iz 1913. godine.

"Izlažemo stare stvari, antikvitete, umjetnine a najstariji je ovaj fotoaparat Ica, koji je možda bio među prvima, a izložili smo i bodeže iz našeg rata, ordene i medalje. Svaka ova stavka ima svoju vrijednost, ali ona je našoj zemlji mizerna, dok van granica Bosne i Hercegovine možete dobiti mnogo veću cijenu za neki predmet", kazala je Koso, te dodala da je za ovo zanimanje najvažnija ljubav.

"Vremenom se počnete vezati za stvari i kada je trebate prodati, bude teško, pa se nekada i odbiju kupci. Inače, s ovim se moj suprug bavi oko 30 godina, a većinu stvari kupujemo u našoj zemlji preko oglasa", izjavila je Koso, te dodala da bi voljela da se u njenoj kolekciji nađe i olimpijska baklja.