Kultura
18

Otvorena izložba "Sarajevski atentat" Historijskog arhiva Sarajevo

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu večeras je otvorena izložba pod nazivom "Sarajevski atentat", u povodu 100 godina od tog događaja.

Historijski arhiv Sarajevo, koji je postavio ovu izložbu, je jedna od rijetkih institucija koja ima privilegiju da posjeduje neke od materijala koji se odnose na "Sarajevski atentat".

"Fotografija je jedan od najjačih dokumenata te smo zato postavili ovu izložbu, a dio fotografija je iz Državnog arhiva da bi kompletirali događanja iz 1914. godine", kazala je za Agenciju FENA Milena Gašić, jedan od autora izložbe i uposlenik Historijskog arhiva Sarajevo.

Istakla je da su uspjeli pronaći protokolarne aktivnosti boravka u Sarajevu prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije, te su po tom protokolu pokušali fotografijama propratiti događaj.

"Trudili smo se da iznesemo samo činjenice tog događaja preko fotografija", kazala je Gašić.

Izloženo je 20 panoa koji sadrže u prosjeku po četiri slike, a svaki pano obrađuje segment događaja, od samog dolaska u Sarajevo Franca Fedrinanda, te dolaska njegove supruge Sofije, obzirom da su oni odvojeno doputovali u Sarajevo.

Tu je i karta Sarajeva iz tog perioda, na kojoj su označena mjesta događanja, od hotela Bosna na Ilidži gdje su oni boravili, Vijećnica i most Latinska ćuprija.

Izložba će biti otvorena tri dana, dana dok traje konferencija, a od subote seli u Brus bezistan.

Ovu istu izložbu danas je u Ministarstvu vanjskih poslova Češke u Pragu v.d. direktora Historijskog arhiva Sarajevo Sejdalija Gušić otvorio za diplomatski kor, a nakon toga ova postavka seli u Češki centar u Prag.

Izložba je otvorena u okviru međunarodne konferencije arhivista koja se održava danas u Sarajevu pod nazivom "Prvi svjetski rat : Razmišljanja iza linije fronta".

Na konferenciji će učešće uzeti eminentni stručnjaci iz oblasti arhivistike i historijskih nauka iz BiH i regije.

  • Cilj je da ukažemo na važnost onoga što arhivi rade za društvo, nauku. Želimo da ukažemo da samo na osnovu relevantnih arhivskih građa možemo objektivno posmatrati historijske događaje - kazao je za Agenciju FENA Izet Šabotić, predsjednik Arhivističkog udruženja BiH.

On se nada da će ono što će biti prezentovano na konferenciji biti od koristi historijskoj nauci, arhivistici i društvu u cjelini, "da se na neki način i smire neke strasti i da se hladne glave posmatra ono što ukazuje na potrebu obilježavanja objektivnog sagledavanja svih historijskih događaja pa i onih koji su vezani za Prvi svjetski rat“.