"Dolina grobnica"
0

FOTO / Kamenica - mjesto na kraju svijeta u kojem nema ni prodavnice, niti apoteke

Priredila: T. Sekulić
Mještani Kamenice sa Fadilom Banjanovićem
Mještani Kamenice sa Fadilom Banjanovićem
Zaklonjeno od glavnog puta, sa skromnim kućicama raštrkanim pored uskog putića koji desetak kilometara vijuga blagim padinama, smješteno je zvorničko naselje Kamenica, danas poznato kao dolina grobnica. Nekada je tu živjelo više od 2.000 stanovnika, a danas jedva da ima 400 domaćinstava.

Kamenica je vjerovatno jedino mjesto u BiH u kojem nema nijedna prodavnica, apoteka, ili neki prostor za okupljanje djece i omladine. Kamenica nema ni autobusku liniju, iako je od prvog naseljenog mjesta ili grada udaljena dvadesetak kilometara.

U Kamenici su i vrata ambulate zatvorena, a najživlje mjesto za okupljanje djece i omladine su džamije, gdje djeca vikendom dolaze na mektebsku pouku. Kamenica je jednostvano naselje koje ne zadovoljava ni najosnovnije uslove za bilo kakav život, stoga i ne čudi što Kameničani odlaze trbuhom za kruhom.

Zgrada ambulante u Kamenici
Zgrada ambulante u Kamenici
"Mi smo ovdje odsječeni od svijeta. Niti nas ko ovdje pita kako nam je, niti nam ko nudi kakvu pomoć. Živimo kako živimo, živimo kao naši preci koji nisu imali ništa. Život povrtanika u Kamenicu je patnja. Niko nas nikada nije posjetio, jedino dođu da se fotografišu pored grobnica, a za nas žive niko ne pita", kaže Senad Kahrić, povratnik u Kamenicu.

Još težoj situaciji u Kamenici doprinijele su elementarne nepogode koje su zadesile Podrinje. Lokalni put u Kamenici presječen je klizištem, te je nemoguće da tim putem prođu automobili. Elementarne nepogode opustošile su i usjeve poljoprivrednika, koji su bili jedina uzdanica za preživljavanje.

Zemljoradnja i stočarstvo su jedine djelatnosti kojima se rijetki povratnici u Kamenici bave. Međutim, elementarnim nepogodama i nebrigom nadležnih institucija da ublaže posljedice vremenskih neprilika, Kameničani će ovu zimu dočekati prepušteni na milost i nemilost.

Mještane naselja Donja i Gornja Kamenica nedavno je posjetio i lider povratka Fadil Banjanović, koji je razgovarao sa mještanima i ponudio niz rješenja.

Lokalni put u Kamenici
Lokalni put u Kamenici
"U Kamenici uglavnom žive starci. Ambulanta, kao i mjesni ured su zatvoreni, a nema ni autobuske linije. Zgrada osnovne škola je obnovljena, ali zbog malog broja djece, nastava se odvija samo do petog razreda. Moja želja i ono za šta se borim jeste da ambulanta, kao i mjesni ured počnu sa radom. Također, radim na tome da se uvede autobuska linija prije nego što počne školska godina, kako djeca koja školu pohađaju u Drinjači ne bi morala da pješače. Ne smijemo dozvoliti da se ne sanira put koji je uništen klizištem i ne smijemo dozvoliti da nam djeca pješače deset kilometara do škole", istakao je Banjanović, saopćeno je iz njegovog ureda.

Prije rata osnovnu školu pohađalo je oko 1.600 djece, što iz Kamenice, što iz okolnih sela. Danas, nastavu u Kamenici pohađa samo pedesetak osnovaca.

"Uglavnom su ovdje starci. Ja sam jedan od rijetkih koji se ovdje vratio sa svojom porodicom, obnovio kuću, i pomalo se bavim stočarstvom“, kaže Admir, koji se u Kamenicu vratio 2000. godine sa suprugom i troje maloljetne dijece.

Mi smo se ovdje navikli, nije nam idealno, ali smo na svom ognjištu. Moja djeca ne znaju za bolje, šume i livade su jedino što ovdje možemo vidjet, mora se živjeti. Meni je najžalivije što nas se niko ne sjeti. Svi znaju koliko je ljudi pobijeno, koliko smo se napatili, ali niko nama živim sad ne pomaže", ispričao je Admir, povratnik u Kamenicu.