Problemi javnog servisa
139

Islamska zajednica u BiH zabrinuta prekidom programa FTV-a, traže hitnu reakciju nadležnih

N. V.
Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice u BiH
Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice u BiH
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je zabrinuta prekidom produkcije i emitiranja programa Federalne televizije (FTV). Do toga je došlo nakon što je Radio-televizija BiH (BHRT) uskratila FTV-u usluge koje su im pružali zbog višegodišnjih milionskih dugovanja.
Kako se navodi u saopćenju za javnost Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH, uloga javnog servisa u svakoj slobodnoj i demokratskoj državi i društvu je od presudne važnosti.

"Svi akteri javnog i političkog života trebali bi rješavanje dugogodišnjih problema u funkcionisanju javnog RTV sistema staviti u vrh svojih prioriteta. Vjerske zajednice pa tako i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kao aktivan dio društva ima interes u funkcionisanju profesionalnog i nezavisnog javnog medijskog servisa, te još jednom apeluje na sve odgovorne da hitno iznađu rješenja i omoguće nesmetan rad, kako FTV BiH, tako i drugih javnih servisa", dodaje se u saopćenju.

BHRT je sinoć saopćio da će uskratiti svoje usluge FTV-u zbog dugovanja prema njima u iznosu od 1.590.971 KM i da se to neće odnositi na realizaciju dnevnika, s obzirom na pravo građana da budu informisani i obavezu javnih servisa da to omoguće.

Međutim, jutros FTV nije mogao realizovati jutarnji program pa je gledaoce dočekala testna slika umjesto uobičajenog medijskog sadržaja.